Ge en gåva!

Var med och förbättra synskadades villkor!

Bli medlem nu!

Det tar inte många minuter.

Ny diskrimineringslag

Den 1 januari 2009 trädde en ny diskrimineringslag i kraft. Samtidigt inrättades en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, som ska ha tillsyn över att lagen följs. Den nya lagen innehåller bland annat två nya diskrimineringsgrunder, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Diskrimineringsförbudens omfattning vidgas till att omfatta fler samhällsområden än i dag.

Läs diskrimineringslagen här [extern länk].

Tyvärr är lagen en stor besvikelse för personer med en funktionsnedsättning eftersom regeringen beslöt att tillgänglighet inte skulle ingå i den nya diskrimineringslagen, se vårt remmissvar [word] (Word-dokument, 34 kB). SRF har arbetat mycket med att försöka få beslutsfattare att förstå vikten av att göra bristande tillgänglighet diskriminerande.

Vi vill ha en ny diskrimineringslag

Vi kan inte ta del av all information eller kommunicera med andra.
Vi utestängs från studier, restaurangbesök, kultur och fritidsaktiviteter. Vi har svårigheter att åka buss där hållplatsutrop saknas. Personer med synnedsättning har fortfarande ingen möjlighet att personrösta på grund av ett otillgängligt valsystem.

Det är bland annat därför vi anser att otillgänglighet ska klassas som diskriminering och att diskrimineringslagen utökas till att även omfatta detta.

Uppdaterad av webbredaktionen den 12 juni 2012

Aktiviteter

Kurs i punktskrift 9/2 2015 - 12/2 2015 kl 10:00

SRF:s julkalender

I SRF:s julkalender landar rymdvarelsen Plipp i människan Philips snöiga trädgård och tillsammans ger de sig iväg på ett äventyr över hela världen. Här ser vi en bild på Plipp tillsammans med en randig raggig katt med stor yvig svans.

Rymdvarelsen Plipp kommer med sitt rymdskepp till jorden, hamnar i Philips trädgård och tillsammans ger de sig iväg på en spännande resa över hela världen.

Radio SRF

Lyssna på Radio SRF, nytt program varje fredag!

Synfrämjare

Allt om linser

Annonser