Journalist


Andra titlar: Frilansjournalist, Redaktionssekreterare, Redaktör, Redigerare, Reporter, Researcher, Webbredaktör.

Arbete

En journalist arbetar nästan alltid under tidspress. Jobbet måste vara klart vid en bestämd tidpunkt - deadline. Det gäller alltså att få fram de uppgifter som behövs och sedan snabbt presentera dem på ett strukturerat och begripligt sätt.

Journalister arbetar på tidningar, vid radio och TV eller webbtidningar på nätet. De gör referat, intervjuer och reportage eller bearbetar material från nyhetsbyråer och andra skribenter.

En stor del av arbetstiden går åt till att leta fram information till exempel på webben och i olika myndigheters handlingar. Ofta gäller det också att hitta en person som kan berätta mer om det aktuella ämnet. Denna uppgiftsinsamling kallas research och är en förutsättning för att det ska finnas material till texter och TV- eller radioprogram. Inom framförallt TV finns det journalister som arbetar enbart med research.

Idag ställs allt högre krav på att journalisten ska kunna behärska flera olika kompetenser, till exempel bild och webb. Det krävs också allt mer specialiserat tekniskt kunnande för många tjänster, särskilt inom radio och TV

Utbildning

Idag är journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Det finns flera olika former av utbildningar.

Högskoleutbildning finns på fem orter, och är antingen inriktad mot journalistikforskning eller mot mer praktiskt arbete inom till exempel etermedia eller tryckta medier. Utbildningen är 3 år och kan byggas på mot en mastersexamen.

Ett antal folkhögskolor utbildar journalister. Ofta är utbildningarna på ett eller två år och specialiserade mot till exempel radio eller foto.

Att tänka på

  • Journalisten måste kunna uttrycka sig väl i både tal och skrift.
  • Arbetstiderna kan vara oregelbundna.
  • I yrket krävs en god förmåga att ha kontakt med människor.
  • Arbetet görs ofta under tidspress.
  • Det är viktigt att kunna arbeta självständigt.

Att tänka på för dig med synnedsättning

IT/Teknik

Det krävs mycket goda datakunskaper för att du ska kunna klara av journalistarbete, både för skrivande och att söka uppgifter via Internet.

De program och den datormiljö som finns på arbetsplatsen måste vara anpassbara och fungera för personer med synnedsättning.

Arbetsmiljö

Det är bra att kunna skapa en strukturerad miljö på arbetsplatsen.

Rörlighet

Det krävs god mycket orienteringsförmåga och förflyttningsteknik.

Social kompetens

Journalistyrket ställer mycket höga krav på social kompetens. Du måste kunna bjuda på dig själv och klara dig själv. Våga vara stolt för den du är.