En modell av hur Louis Braille kan ha sett ut när han jobbade som lärare i blindskolan i Paris. Han har en hög hatt. Ljus lite lockigt hår. Kravatt och en blå rock med broderade lagerblad på rockslagen.
I Louis Brailles barndomshem i byn Coupvray utanför Paris finns en modell av honom i naturlig storlek.

Louis Braille - punktskriftens uppfinnare


Den 4 januari uppmärksammas Punktskriftens dag på många håll i världen. Ungefär 1500 personer i Sverige använder sig av detta sätt att läsa och skriva.

Vi talar om det skrivsätt som lanserades av Louis Braille år 1825.
Han föddes i Coupvray utanför Paris den 4 januari 1809 och blev genom en olyckshändelse blind vid tre års ålder.
Föräldrarna tyckte att det var viktigt att deras son fick gå i skolan. Han började i den lilla byskolan där läraren läste högt för honom och föräldrarna som var läskunniga läste högt hans hemläxor.

Så småningom fick Louis Braille möjlighet att börja i en skola för blinda i Paris. Där kom han och hans klasskamrater en dag i kontakt med ett nytt sätt att läsa. En kapten från den franska armén som var bekant med skolans rektor kom en dag och visade en skrift som soldaterna använde för att kunna meddela sig med varandra ute i fält och i mörker. Skriften kallades nattskrift och bestod av upphöjda punkter i olika former som man kände med fingertopparna. På så sätt kunde man skicka en order eller meddela varandra om fienden var i antågande.
Louis Braille ägnade mycket tid åt att fundera på hur man kunde använda punkterna. Inom några år utvecklade han ett system med sex upphöjda punkter i en stående rektangel och där man kunde variera kombinationen av punkterna och på så sätt skapa alfabetet. 

Under 1800-talet utvecklades användningen av punktskrift, och den kom så småningom till Sverige.

Länk till reportage i Perspektiv om Louis Brailles uppfinning.

Läs om punktskriftens historia på Synskadades museums hemsida.

Lyssna på avsnittet "Louis' supersmarta uppfinning" från UR:s reportageserie, Barnen som förändrade världen.

  1. I Louis Brailles fotspår

    Hur levde Louis Braille, mannen som uppfann punktskriften? I höstas följde Synskadades Riksförbunds ordförande Håkan Thomsson i hans fo…

  2. Skriftsnickaren Braille

    Louis Brailles uppfinning punktskriften är avgörande för så många synskadade runt om i världen. Dikten "Skriftsnickaren Braille" skrev …