Pyssel


Tip

Tip är ett roligt och kreativt byggmaterial av potatisstärkelse, färgat med livsmedelsfärg. Använd en fuktig trasa och dutta biten på trasan. Biten kan sedan fästas på papper eller annan tipp. Du kan klippa, skära och forma bitarna hur du vill. Tip är både giftfritt och miljövänligt. Tip finns bl a att köpa i Krabats butiker. De kan också köpas på Fahrmans på webben.

Taktila tavlor

  • Dubbelhäftande tejp i ark finns bl a på Panduro. Ta en stor bit dubbelhäftande tejp och fäst på hårt papper. Sedan blir det inget kladd när barnen själv kan sätta fast vad det vill ha på tavlan.
  • Exempel ur skafferiet: Olika pastasorter, knäckebröd, kanelstång, kaffebönor, godis, torra saker helt enkelt. Exempel från naturen: Kottar, stenar, snäckor, kastanjer. Alla saker från naturen och skafferiet kan naturligtvis klistras fast på vanliga papper, papperstalrikar eller kartongbitar. De kan även målas med hobbyfärger.
  • Kort och tavlor med olika papper och tyg. Fina papper med olika struktur och färg finns bl a på Panduro, t ex gummipappret som är lätt att klippa i. Använd limstift eller dubbelhäftande tejp. Punktpapper är bra som kort.

Klippa ut hjärtan

Vik ett papper och klipp bara ut ett halvt hjärta så är det lättare att få det jämt.

Ritmuff

Finns hos Iris Hjälpmedel. Det går bra att färglägga med krita på ritmuff. Funkar bra när man ska leka skola etc.

Silkespappersfigurer

Häll skollim i en papptallrik. Riv silkespapper i bitar och knöla till dem. Lägg dem i en burk. Doppa knölen i lim och fäst på papper.

Garn

Fläta, fingervirka, gör tofsar/garnbollar eller öva knyta.

Tofs

Klipp ut två runda pappskivor. Använd ett kaffefat eller vaxsnöre som mall. Det gör inget om de ej blir precis lika eller ojämna. Gör ett hål i mitten av båda och vira garn runt tills hålet är borta. Klipp upp i kanten av tofsen och lirka in ett snöre mellan pappskivorna och knyt till. Ta bort pappen.

Vaxsnören

Kan beställas från företaget Beta pedagog AB. De är dyra, men roliga, ca 400 kr/600 snören. Värm snöret mellan händerna och fäst på papper. Värm ordentligt med handen på. Går att ta bort igen. Kul istället för att rita. Är bra som mall vid klippning. Dessa är bra för barn som har en synnedsättning.

Kartonghus

Ta en pappkartong utan lock eller med avtagbart lock. Skär ut fönster och dörr. Sedan kan huset inredas med tapeter/färg, golv och hemgjorda möbler. Detta uppskattar även barn med synnedsättning och begrepp som framför/bakom osv tränas
enkelt.

Trolldeg

Kavla ut och använd pepparkaksformar. Gör olika kakor, kringlor, lussekatter som sedan kan torkas i ugnen på ca 100 grader. Klistra på en magnet (finns på Panduro) på baksidan av kakan så blir det en bra julklapp.

Recept trolldeg

3 dl vetemjöl
1 dl salt
1-1,5 dl vatten
en klick handkräm eller lite olja.

Går bra att spara i plastpåse ett par dagar i kylen. Man kan tillsätta hushållsfärg eller pulverfärg.

Lera

Lera finns i flera olika sorter och färger. Den kan kavlas, formas, pressas i vitlökspress, brännas och målas. Kan också sparas i tättslutande burkar.

Recept egen play doh lera

1 liter kokande vatten
1 liter vetemjöl
4 dl salt
4 msk alun
3 Msk matolja
Hushållsfärg.

Rör ned alla ingredienser i det kokande vattnet. Förvara degen i plastpåsar.

Rita och måla

Rita och måla gillar barn i regel från att de är cirka 1,5 år. Först blir det bara kludder, sedan huvudfotingar och där efter allt mer avancerade målningar.

Tuschpennor kan märkas med punkt vilken färg de är. Använd helst vattenlösliga pennor så att ni har en chans att tvätta bort det som hamnar på ställen ni inte tänkt er.

Tjockare pennor/kritor kan vara till hjälp för både synsvaga barn och vuxna
Luktpennor har i regel olika dofter för olika färger vilket kan underlätta om man har svårt att skilja på färger.

Textilfärg och glitterfärg ger kännbara reliefbilder. Kan användas både på papper och tyg.

Fingerfärg är härligt att gegga runt i. Finns även kroppsfärg som är tänkt att målas direkt på kroppen. Sitt då gärna i badkaret så att ni enkelt kan duscha bort färgen när ni är klara.

Recept fingerfärg
2 tekoppar vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk kallt vatten
Vispa ihop och koka med 2 kaffekoppar kallt vatten. Blanda i hushållsfärg.

Att rita på datorn kan vissa med synnedsättning tycka är enklare än att använda papper och pennor. Låt även barnet testa detta. Då kanske du har lättare för att se vad ditt barn ritar.

Ritmuffar går också bra att rita på och färglägga med både kritor och färger.