Jing sitter i en stentrappa och spelar tvärflöjt. I förgrunden syns svarta hunden Bella och i bakgrunden grönskande buskar och träd. Jung bär en vit- och svartmönstrad finklänning.
Dokumentären om Wu Jings väg för att få spela tillsammans med en symfoniorkester sänds i SVT den 10 november.

Blind flöjtist i ny tv-dokumentär


På torsdag visas dokumentären Wu Jings omöjliga dröm i SVT. Dokumentären handlar om Wu Jing, en blind flöjtist från Kina som flyttade till Sverige i början av 2000-talet.

Filmteamet har följt henne under två år och dokumentären handlar bland annat om tekniken Tactsense som gör det möjligt för henne att med fötterna kunna känna en dirigents rörelser. Kanske kan den tekniken göra att den omöjliga drömmen, att Wu Jing ska kunna spela tillsammans med en symfoniorkester, bli verklighet. I dokumentären får man också följa med till Kina för att höra mer om hennes bakgrund och hur hon hamnade i Sverige.

– Jag vill koppla ihop människor, musik och kultur och jag hoppas att jag lyckas sprida det budskapet i dokumentären, säger Wu Jing. Vi har velat skapa en positiv känsla och hoppas att det kan göra det lättare för andra musiker med synnedsättning. För Wu Jing har det alltid varit viktigt att tänja på sina egna gränser och hon hoppas att hon genom att medverka i dokumentären kan få andra att göra likadant. 

Uppfylls den omöjliga drömmen?
– Den här tekniken som visas i dokumentären har gjort det möjligt för mig att spela i en symfoniorkester och det är jag väldigt tacksam för, säger Wu Jing.

Dokumentären Wu Jings omöjliga dröm sänds i SVT2, torsdag den 10 november klockan 20.00 med repris den 12 november klockan 14.45.

Se dokumentären syntolkad på SVT Play

Läs artikeln "Ny teknik gjorde drömmen möjlig" i Perspektiv