Maja Reichard simmar i en tävlingsbassäng. Hon har på sig en gul simmössa med svenska flaggan.

Nöjd Reichard hemma igen


Paralympics är över och Maja Reichard är hemma i Sverige igen med fyra medaljer i bagaget efter sina prestationer i Rio de Janeiro.

– Det känns fantastiskt bra att komma hem med fler medaljer än jag räknat med, jättemånga personliga rekord och en fantastisk upplevlse, säger Maja när vi ringer upp för att fråga hur det känns efter Paralympics.

Vad tar du med dig från Paralympics?
– Tävlingsmässigt så har jag lärt mig hantera min egen press och stress väldigt mycket. Det är extra roligt med 100 meter ryggsim där jag inte ens hade förväntningar på en medalj. Sen är gemenskapen och glädjen mellan alla idrottare något jag tar med mig.

Paralympics i Rio har uppmärksammats mycket mer än tidigare tävlingar, bland annat har SVT storsatsat med väldigt många sändningstimmar, något som Maja märkt av efter att hon kommit hem.

– Folk hör av sig och berättar att deras släktingar sett mig på TV och häromdagen var det också en taxichaufför som frågade om det inte är jag som är den där simmaren, skrattar Maja.

Uppmärksamheten är positiv tycker hon och hoppas att det också kan inspirera barn och ungdomar med funktionsnedsättning att börja idrotta.

Maja Reichard är som sagt hemma igen och är nu ledig både från studierna och simningen. Om det blir något mer Paralympics för henne vill hon i nuläget inte svara på.

– Jag ska utvärdera allt innan jag bestämma mig, det handlar om en lång satsning och mycket tid, så man måste verkligen överväga innan man säger ja eller nej. 

Hör hela intervjun med Maja Reichard i Radio SRF den 7 oktober.