Språkcafé i Stockholm. Fyra personer sitter runt ett bord och fikar.

Språkcafé i Stockholm


Varannan måndagskväll arrangerar SRF Stockholm och Gotlands län och SRF Stockholms stad ett språkcafé där de som pratar bra svenska kan dela med sig till personer som också har en synnedsättning men som inte pratar lika bra.

– Jag har alltid tyckt det är roligt att försöka kommunicera fast att man inte har ett gemensamt språk, säger Tina Hansson, en av de som besöker Språkcaféet. Redan i tonåren började Tina engagera sig för att göra skillnad. Hon tycker det är skönt att dela med sig av svenskan i ett sammanhang med personer med synnedsättning.

– Annars har det varit jag som inte kunnat tolka gester och miner och det har gjort det ojämnt. Här är det lika för alla. Alla har samma utgångsläge, säger hon.

När vi hälsar på är det ett tjugotal personer i lokalan. De flesta är födda i Sverige eller har varit här väldigt länge. En deltagare är dock väldigt ny i Sverige. Alireza kom hit från Iran för 10 månader sedan tillsammans med sin dotter. Han är synskadad efter en krigsolycka. Han tycker att språkcaféet är ett jättebra initiativ.

– Det är jättebra att komma hit. Jag måste lära mig svenska och jag måste förstå vad andra säger, berättar Alireza. Hans sextonåriga dotter lärde sig svenska på ungefär tre månader, men för Alireza tar det lite längre tid.

Hittills har det varit svårt att nå de som är nya i Sverige. Men man har även utnyttjat tiden för att utveckla svenskan för de som bott längre här. Vid förra tillfället pratade man till exempel om svenska ordspråk och dess betydelse. Språkcaféet kommer fortsätta under hösten och sedan ska försöket utvärderas men förhoppningen är att kunna fortsätta även under våren.

Hör ett längre inslag från Språkcaféet i Radio SRF den 4 november.