Till höger står Håkan Thomsson i mörk kavaj i strålkastarljuset och talar i en mikrofon, vänd mot José Feliciano som sitter i mitten på bilden med en gitarr i knät. Han har solglasögon på sig. Håkan håller i en tygpåse som han ska överlämna där man s
Håkan Thomsson uppvaktar José Feliciano på scen.

Synskadade sångaren José Feliciano i Stockholm


Han har kommit att bli en förebild för många musiker utifrån att han från mycket enkla förhållanden lyckats slå igenom i en annars tuff konkurrens i musikvärlden. Att Feliciano därtill sedan födseln är blind gör inte fascinationen kring hans musikaliska talang mindre. I går spelade han i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

1500 åhörare, ett kallt Stockholm, men en varmare känsla inombords. Synskadades Riksförbunds representant, förbundsordförande Håkan Thomsson, var lätt rörd efter konserten:
– Fantastiskt roligt att SRF fick denna möjlighet att uppmärksamma en synskadad förebild. Kul att han fortsatte prata om punktskrift och annat även efter uppvaktningen. Bra för våra frågor och vårt arbete.

Håkan Thomssons ord möttes av rungande applåder på måndagskvällen, då han med en SRF-gåva uppvaktade världsstjärnan José Feliciano på scen.

Han framförde på ett personligt sätt betydelsen av förebilder och den inspiration dessa kan ge. De konstaterade båda hur exceptionellt betydelsefull Louis Braille exempelvis varit för personer med synnedsättning i världen. Feliciano lyfte frågan om att hindren i vardagen ofta är skapade av samhället.

Sångaren och den virtuose gitarristen Feliciano är född i Puerto Rico 1945 och uppvuxen i New York. Han gjorde sitt första scenframträdande redan som sexåring. Han slog igenom som stjärna under 60- och 70-talet med flera hitlåtar, däribland Shake A Hand, Rain, Come Down Jesus, Feliz Navidad och Destiny. Flera sånger tangerar även ämnet fattigdom och utanförskap.

För många blev Felicianos första besök i Sverige på 18 år en njutbar upplevelse och även ett bra uppmärksammande av Synskadades Riksförbund och frågor som berör personer med synnedsättning. Förhoppningsvis blir förbundets gåva, en kopp i keramik med text i punktskrift, ett användbart minne – även om det inte blev det han gissade att han skulle få – ”Något svenskt, kanske svenska köttbullar?”.