Nr 5 juni 2017


Perspektiv Halland

Medlemstidning SRF Halland Årgång 17,
nummer 5, juni 2017.

Innehåll:

2, Detta händer 2017.
3, SRF Halland.
8, SRF Halmstad-Hylte.
10, SRF Kungsbacka.
12, SRF Varberg – Falkenberg.
14, SRF Laholm.
16, Övrigt:

Aktiviteter i länets naturreservat!
Manusstopp för Perspektiv Halland.
Kontaktuppgifter till SRF Halland.

Detta händer 2017:

Torsdag den 24 augusti till fredag 25 augusti 2017, resa till Köpenhamn. Mer information under SRF Halland.

Lördag den 14 oktober, Thomas Pettersson och Annika Andersson, Vad händer sedan,
Lisebergsteatern. Syntolkad föreställning. Mer information under SRF Halland.

Spelman på taket på Malmö opera den 5 november 2017. Syntolkad av Peter Lilliecrona. Priset för buss, biljett och mat är 1000 kronor per person. Mer
information i kommande Perspektiv Halland.

Söndag den 10 december till tisdag den 12 december 2017, resa till Tyskland, Rostock julmarknad. Pris 2400 kronor per person. Mer information i senare Perspektiv Halland.

Observera att samtliga anmälningar till våra arrangemang är bindande.
Vid ändring till exempel vid sjukdom var snäll och kontakta kansliet på telefon 035 – 10 22 29 eller Margareta Svensson på telefon 0430 – 211 50, mobil 0723 – 72 72 86.
Ej via telefonmeddelande eller mail under de tider då kansliet ej är bemannat!

SRF Halland

Danmark 24 – 25 augusti 2017.
Är du sugen på något trevligt, följ med SRF Halland till Köpenhamn. Känn storstadens puls.

Vi åker den 24 augusti 2017 från:
Kungsbacka järnvägsstation, klockan 06.00,
Varberg, Björkäng, klockan 06.45,
Falkenberg, Lidl, klockan 07.20,
Halmstad, Folkets Hus, klockan 08.10,
Laholm, gamla järnvägsstationen, klockan 08.45.

Färden går via Helsingborg och Helsingör. Framme i Köpenhamn kommer vi att äta på Lindövang, det blir två smörrebröd, dricka betalar man själv.
Klockan 13.00, kommer vi att besöka en fabrik med Blindesarbete. De gör borstar, stolsitsar och mycket annat. Vi har då möjlighet att ställa frågor om arbetsmiljö, tillgänglighet samt sociala bitar.Vi kommer att på hotell Cabin som ligger cirka tio minuter från huvudbangården.

På kvällen äter vi middag på Tivolihallen. Sedan är det meningen att vi skall gå på Tivoli och uppleva ungdomsminnena.
På fredagen äter vi frukost i lugn och ro, sedan går färden upp mot Helsingör. Där kommer vi att besöka Karen Blixen parken och museet. Vi kommer att få svensktalande guider. Lunchen äter vi på Simone där finns pizza samt "riktig" mat, till exempel kalvfilé och mycket annat gott.

Sedan kommer vi att göra stopp i Helsingör vid Prövostenen för shopping. Efter dessa dagar återvänder vi till Sverige trötta, men med många goda minnen. Vår chaufför blir vår Tommy och tillsammans med er som följer med kan det bara bli trevligt.

Välkomna hälsar styrelsen för SRF Halland.

Dryck till måltiderna betalar var och en själv.
Pris per person: 1800 kronor.
Anmälan senast: 30 juli 2017.
Anmälan görs till kansliet på telefon 035 – 10 22 29 eller

Margareta Svensson på telefon 0430 – 211 50, mobil 0723 – 72 72 86.
Observera att kansliet är semesterstängt mellan den 17 juli till den 13 augusti, anmälningar kan då ej göras på telefonsvararen, ring då Margareta Svensson.

Lördag den 14 oktober 2017, Thomas
Pettersson och Annika Andersson, Vad händer sedan på Lisebergsteatern.
Syntolkad föreställning.

Pjäsen handlar om när man kommit upp i medelåldern och barnen flyttar hemifrån, Vad händer sedan?

Pris: 800 kronor per person. Då ingår buss, biljett och mat.
Anmälan senast: 28 september 2017.

Anmälan görs till kansliet på telefon 035 – 10 22 29 eller
Margareta Svensson på telefon 0430 – 211 50, mobil 0723 – 72 72 86.

Busstider kommer i Perspektiv Halland nummer 6.

Hej medlemmar i SRF Halland

Nu vill vi absolut inte tänka på hösten, det är jag fullt medveten om. Men det skadar inte att ha saker att se fram emot trots att det känns långt fram och trots att en härlig sommar ligger framför oss.
SRF Halland samverkar med Hallands parasportförbund samt Högskolan i Halmstad.
Under hösten kommer vi tillsammans att anordna två prova på-dagar. Den 7 oktober är det dags för en prova på-dag med Show down och den 2 december ska vi få testa Goalball. Vid båda tillfällena äger arrangemanget rum på Högskolan i Halmstad, högskolehallen. Mer information kommer i senare nummer av Perspektiv.

Har du frågor gällande prova på-dagarna eller om du har förslag på andra aktiviteter hör av dig till mig på telefonnummer: 035 – 18 76 95 eller mail: ulrika.ostberg@srf.nu

Önskar er alla en riktigt skön sommar.
Ulrika Östberg
Ombudsman/verksamhetsutvecklare
SRF Halland

En underbar helg

Den 20 – 21 maj var vi 26 stycken som åkte till Åkulla. Det var medlemmar med från Kungsbacka, Varberg, Halmstad samt Laholm.
Det var ett underbart väder när vi kom, men det var ganska blåsigt på kvällen. Efter en god lunch bestående av lax, var det så dags att följa med ornitologen Arvid

Enemar ut och lyssna på olika fågelläten. Arvid var en mycket duktig kille, och kanske kommer vi ihåg något.
Efter middagen som var kyckling passade vi på att umgås.

På kvällen grillade vi korv och hade mycket skoj tillsammans. Vi var elva stycken som bodde på hotellet som för övrigt låg i samma lokal som receptionen och matsalen. Vi väcktes klockan 03.10, på natten av ett fruktansvärt larm. Först förstod vi inte vad det var men vi gick ut på gården och strax efter kom brandkårens
chefsbil med blåljus och någon minut senare kom en stor brandbil med killar i full utrustning. Men som tur var så brann det inte utan det var ett automatlarm som utlösts. Men vi fick beröm för att vi gått ut och dom tyckte att vi hade gott mod. Det var lite svårt att komma till ro, men skämten duggade tätt. Efter en god frukost så skulle vi spela boule. Vi hade ett Halmstad lag och ett Laholmslag samt att vi varvade folk från de andra lokalföreningarna. Det var mycket skratt och tokigheter från alla. Resultatet blev att Halmstad vann en gång och Laholm en gång, så vi var lika duktiga. Helgen har präglats av mycket skratt och en underbar kamratskap.

Så tack till alla för en underbar helg.

Maggan, Stellan och Jonathan.
Referat från den spännande matchen:

Slaget om Åkulla!

Det är inte varje dag vi bevittnar händelser som det skrivs om i historieböckerna, men under helgen i Åkulla hände det, något som kommer pratas om i generationer framöver. Under kvällsmaten på lördagskvällen höjer Stellan rösten som bara han kan och vänder sig till Maggan för att utmana Laholms lokalförening på en boule match. Till följd av detta skapas Lag Laholm och Lag Halmstad till vilket andra medlemmar från Falkenberg, Varberg samt Kungsbacka tillfaller.

Efter frukosten på söndag förmiddag ger sig båda lagen ut till boule banan och blir bemötta av ett strålande solsken.

Ett trögstartat Lag Laholm hamnar i bekymmer direkt där de sackar efter ett storspelande Lag Halmstad som visar känsla och finess i kasten. Första matchen slutar med en övertygande 13-1 vinst för Halmstad, som blev för svåra för Laholm. Ett revanschsuget Laholm var inte klara ännu och utmanade direkt Halmstad till en andra match. Med övermod och nonchalans tappar Halmstad fokus och tillåter Laholm att dra ifrån utan mycket motstånd. Laholm hittar ett väl fungerande spel och går snabbt upp till en stabil 11-0 ledning. Men när de ska avgöra andra matchen spelar nerverna in och Halmstad knaprar ikapp. Med en 3 poängare tar Halmstad tillbaka kontrollen igen och jobbar till sig ett 11-6 underläge. Dock kommer Laholm tillbaka och avgör andra matchen med ett slutresultat på 13-6. Vid 1-1 i matcher väljer båda lagen att avgörandet sker vid ett framtida möte, där en segrare ska koras. Så öva upp handlederna inför nästa boule-batalj mellan Lag Laholm och Lag Halmstad.

SRF Halland vill önska Er alla en varm och skön sommar.
SRF Halmstad-Hylte

Bingo – sommaruppehåll!

Grillkväll på Östra Stranden den 14 juni.

Vi träffas på handikappbadet Gröningen klockan 18.00 till 20.00, för att njuta av en härlig utsikt och förhoppningsvis en skön sommarkväll. Vi ordnar grillkorv och dricka, så kom och dela stunden med oss.

Anmälan senast 7 juni till Carina Kjellman på telefon 0739 – 25 66 53.

Teater på Borggården den 7 juli.

I år behöver vi blicka framåt ända till fredagen den 7 juli då vi i SRF kommer ha första parkett på Borggårdens teaterscen. Föreställningen "Arsenik och gamla spetsar" är en gammal klassiker som alltid går hem. Handlingen, eller snarare intrigen, utspelar sig hos två systrar som hyr ut rum till ensamstående män. Männen syns gå in i huset men kommer inte ut igen. Vad kan tänkas hända..?

Biljettbokningen kommer att vara bindande, då vi inte längre kan returnera övertaliga biljetter. Man kommer att få hämta och lösa ut sin biljett av Carina på

Nässjögatan. Datum för detta kommer meddelas längre fram.

Priset per biljett blir 120 kronor.
Boka senast den 23 april till Carina Kjellman, telefon: 0739 – 25 66 53.

Hör upp, kära medlemmar i SRF

Halmstad-Hylte!

Nu är det dags för fest och det är inte vilket kalas som helst som styrelsen planerar inför. Den 19 augusti 2017 ska vi fira vår lokalförening som fyller 40 år. Som ni förstår är det ett tillfälle vi absolut varken får eller vill missa att uppmärksamma.

Korta fakta:
Datum och tid: den 19 augusti, klockan 17.00.
Plats: Tylebäcks kursgård.
Pris: 150 kronor.

Eventuella alkoholhaltiga drycker betalar du själv.
Sista anmälan: 5 augusti till Carina på telefonnummer: 0739 – 25 66 53.
Vid anmälan ska du berätta om du har några allergier eller annan specialkost.

Under kvällen blir vi bjudna på en fantastisk trerätters middag samt underhållning. Vi från styrelsen hoppas att så många som möjligt av våra medlemmar har lust och möjlighet att vara med under den här speciella kvällen. Vi låter den tillsammans bli en magisk kväll där vi äter gott, umgås och skrattar mycket. Vi tänker och pratar naturligtvis också om vår förening och vad den betytt under årens lopp och vad den fortfarande betyder för oss som verkar i den nu.

Varmt välkomna önskar

SRF Halmstad-Hyltes styrelse.
Göran Sonesson, Carina Kjellman, Pernilla Ljung,
Ingeborg Olení, Göran Niklasson och Ulrika Östberg.

Hyltegruppen.
Sommaruppehåll.
SRF Kungsbacka

Elektronen.

Varje torsdag, klockan 12.00 till 14.00, vet du väl vad du ska göra? Ja, komma till Elektronenpå Industrigatan 2 i Kungsbacka, för vår gemenskap i SRF Kungsbacka. Vi träffas och fikar medan vi avhandlar stort som smått.

Observera! Ej träff när SRF Kungsbacka har annat möte samma vecka.

Elektronen har sommaruppehåll!

Sista torsdagen är den 15 juni 2017 och börjar igen torsdag den 17 augusti 2017.

Boule på fredagar klockan 11.00 till 13.00, är också ett tillfälle att träffas, och under trevliga former.

Välkomna till:

13 juni tisdag, reser vi med Olofssons buss från Kungsbacka central till Åh Stiftsgård, där vi äter en god lunch och sedan fortsätter mot något intressant arkeologiskt fynd. Vi får en presentation av arkeolog Elisabeth Nordbladh som varit som lärare verksam vid Göteborgs Universitet under många år.

Vi åker klockan 10.00, och beräknas anlända till Kungsbacka på eftermiddagen vid 16 – 17 tiden. Pris: 200 kronor för resa, lunch och guidad tur.

Anmäl intresse till Rose-Marie på telefon 0300 – 746 61,
070 – 647 69 99. Sista anmälningsdag onsdag den 7 juni.

Midsommarfest.

21 juni, klockan 17.00 – 20.00.

Sill och potatis med tillbehör. Jordgubbarna får vi som en god avslutning. Gert Hackberg från Lund, kommer och sjunger och berättar om midsommar i ord och ton.
Vi träffas för vår midsommarfest, där vi äter och trivs.

Pris: 80 kronor.

Anmäl till Rose-Marie på telefon: 0300 – 746 61,
070 – 647 69 99 senast 15 juni.

Vi ses i ABF lokalen på Verkstadsgatan 14.

Sommarresa.

Följ med till Parasollen på Getterön. Vi upprepar förra sommarens populära utflyktsmål och äter en gemensam lunch på Parasollen i Varberg. Tid finns för promenad eller bad. Föreningen bjuder på resan. Lunchen står var och en för.

Vi reser den 26 juli, klockan 12.00, från stationen och beräknas vara hemma i Kungsbacka klockan 16 – 17.

Anmäl intresse till Rose-Marie senast 19 juli, telefon 0300 – 746 61, 070 – 647 69 99.

Dags för kräftskiva!

När: Onsdagen den 30 augusti 2017.
Tid: Klockan 17.00 – 20.00.
Pris: 150 kronor.

Var: ABFs lokaler, Verkstadsgatan 14, Kungsbacka.

Anmälan: Senast torsdagen den 24 augusti 2017, till Rose-Marie telefon 0300 – 746 61, 070 – 647 69 99.

SRF Varberg-Falkenberg

Sillafest.
Onsdagen den 28 juni 2017 blir det den traditionella sillafesten. Syftet är att avsluta vårens aktiviteter med en vårfest. Det är viktigt med tydligt avslut för att känna längtan efter höstens avstamp. Lizzies café i Holm får förtroendet för tredje året. Det visade sig att Lizzies café ger oss det vi vill ha. Här serverades flera sorters sill, nypotatis och allt annat som ingår i en bra sillalunch, jordgubbar och kaffe ingick också. Alla var nöjda så det är klart att vi då än en gång åker till Lizzies.

Vi ordnar buss som avgår från Apelvikshöjds kyrka i Varberg, klockan 11.15, och från Lidl i Falkenberg

klockan 11.45.

Vi ska sitta till bords klockan 12.30 och efter denna vårliga måltid kan vi luta oss tillbaka och låta oss underhållas.

Hela kalaset kostar dig endast 150 kronor.

Vi vill att du anmäler dig senast den 19 juni, till Gunnel Nilsson telefon 0340 – 136 51 eller Berit Ahlberg telefon 0346 – 510 04 eller 0704 – 98 25 23.

Du hänger väl med?
Det hoppas vi i styrelsen.

Höstupptakt.

Torsdag den 17 augusti 2017, blir det höstupptakt i Gödeby hos Solveig och Dan.
Syftet är att träffs och prata om möjliga verksamheter och höstens studieprogram. Som förtäring satsar vi på något i Lax-väg men vi inleder med att avsmaka årets vindruvor. Trädgården är öppen för botanisering på egen hand.

Solveig svarar på frågor om växternas namn och liknande. Dan svarar på frågor om antal grävtimmar som behövs. Vi berättar gärna om våra drömmar och vilka av dem som vi troligen aldrig kommer att orka med.

Tiden är klockan 13.00 till 16.00, och priset är satt till 75 kronor.

Vi vill att du anmäler dig senast den 10 augusti, till Gunnel Nilsson telefon 0340 – 136 51 eller Berit Ahlberg telefon 0346 – 510 04 eller 0704 – 98 25 23.

Välkomna hälsar
Styrelsen, Solveig och Dan.

SRF Laholm

Terapin slutar den 29 maj och börjar åter den 14 augusti på Dalavägen i Knäred. Terapin är varje måndag mellan klockan 14.00 till 16.30.

Studiecirkeln slutar den 17 maj och börjar åter den 23 augusti på Lingården i Laholm. Jämn vecka i Ringblomman.

Badetslutar den 9 juni och börjar i augusti.

Kära vänner, i år upprepar vi förra årets succe.

Vi åker till Lizzies café för att äta Sill och Potatis med mera.
När? Jo den 30 juni. Mellan klockan 17.00 till cirka 20.00.

Pris: 250 kronor.

Vi kommer att ta med lite drycker.

Buss avgår från gamla stationen i Laholm klockan 16.15.
Anmälan senast den 23 juni.
Din anmälan gör du till Kane telefon 402 59, Gunvor telefon 505 45 eller Margareta 211 50.

Hjärtligt välkomna hälsar styrelsen.

11 augusti är det dags för årets kräftskiva!

Hemma hos Gert och Margareta på Fritidsvägen i Skottorp. Det blir lite mat samt kräftor och räkor. En dryck ingår i priset.

Tid: klockan 17.00 och så länge ni orkar.
Pris: 150 kronor.

Hjärtligt välkommen hälsar styrelsen i SRF Laholm.
Din anmälan vill vi ha senast den 1 augusti till Kane 402 59, Gunvor 505 45 eller Maggan 211 50.

Resan ut i det blå den 30 augusti 2017.

Avresa: Gamla stationen klockan 07.45.
Hemma igen: Klockan 18.00.
Pris: 350 kronor.

Din anmälan vill vi ha senast den 23 augusti till Kane 402 59, Gunvor 505 45 eller Maggan 211 50.

Övrigt

Välkommen ut på någon av aktiviteterna i länets naturreservat!

Samverkan mellan Länsstyrelsen Hallands län,

Föreningshuset Husknuten och Region Halland,

Regionhandikapprådet.

Möllegård (Halmstad kommun)
Onsdag 7 juni, klockan 19.00.

En vandring med alla sinnen!

Följ med naturguiden HG Karlsson (telefon 070 –773 03 55) på en stillsam promenad i sommarkvällen. Vi lyssnar efter fågelsång, känner lukter från skogen och dess växter, smakar på vilda växter och får röra på naturföremål. Stigen är bred och guidningen passar även dig som har synnedsättning.

Samling på reservatets parkering (intill Riccardos).
(Vägbeskrivning:Vid Möllegård naturreservat, är skyltat.)
Osbecks bokskogar (Laholms kommun)

Söndag 17 september, klockan 14.00.

Ett gammalt odlingslandskap.

I den vackra lövskogen på Hallandsåsens nordsluttning vid Hasslöv finns en av Hallands rikaste fornlämningsmiljöer. Stora arealer övergiven åkermark, vägar, gravar och stenmur avslöjar hur landskapet brukats under mer än två tusen år. Historisk-geografen

Pär Connelid (telefon 070 – 200 07 78) tar er med på en cirka 2 timmar lång vandring. Samling på mellersta P-platsen inne i naturreservatet (avfart vid Hasslövs IP). Hörslinga erbjuds under vandringen.

Almåsa konferens! Aktiviteter i sommar!

10 – 14 juli 2017, familjevecka.

17 – 21 juli 2017, hälsovecka.

Kontakta Almåsa för mer information på telefon 08 – 500 404 80.

Påminnelse!!

Byter du telefonnummer, ändrar till endast mobilnummer, skaffat eller bytt mailadress? Vi är tacksamma om ni hör av er till oss i så fall. Det underlättar vid kontakt, utskick av meddelande med mera.

Kontakta kansliet på telefon 035 – 10 22 29 eller mail halland@srf.nu

Stort tack på förhand.
SRF Halland

För er som har eller har tillgång till en dator så läs även vår hemsida för SRF Halland på www.srf.nu/halland

Där hittar ni vår tidning men också frågor vi driver, samhällsinformation, förbundsordförandes nyhetsbrev, tips på tv-program, aktiviteter med mera.

Datum för Perspektiv Halland år 2017.

Nr, Manusstopp, Utskick omkring,
6, 16 augusti, 30 augusti.
7, 20 september, 3 oktober.
8, 18 oktober, 1 november.
9, 21 november, 5 december.

Perspektiv Halland

Tidning för SRF Halland Nr 5, juni 2017.

Redaktör:
Eva Makropulos,
SRF Halland,
Karl XI:s väg 31,
302 94 Halmstad.

Kanslist telefon: 035 - 10 22 29.
halland@srf.nu

Ombudsman Ulrika Östberg,
telefon: 035 – 18 76 95.
ulrika.ostberg@srf.nu

Sista dagen för artiklar till nästa nummer är den 16 augusti, 2017.

Synskadades Riksförbund

Halland