Deltagare i studiecirkeln Korgflätning får instruktion i hantverket
Korgflätning är ett fascinerande hantverk med gamla anor för oss synskadade. Nu har hantverket fått ett nytt uppsving. Detta är en av våra populäraste cirklar! (Foto: Gudrun Greisz Liljeskog)

Studieprogram VT 2018


 •  

  Matlagning, måndagar kl 18

  Skriv ditt liv, tisdagar kl 13

  Dans och musik från Västafrika, onsdagar kl 17

  Korsord, tisdagar kl 13

  Engelska, måndagar kl 13

  Skriva sagor, måndagar kl 18

  Sömnad, måndagar kl 13, obs ny tid

  Stickning, onsdagar kl 14, obs ny tid

  Korgflätning, onsdagar kl 12.30 eller kl 17 

 

Allmänt om cirklarna

Anmälningsregler

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över.

För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor kommer vi därför att ha fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Det kommer inte längre att vara möjligt att anmäla sig långt i förväg till cirklarna, och inga cirklar kommer att starta innan studieprogrammet har skickats ut till medlemmarna.

Första dag för anmälningar är onsdag 31 januari kl 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv.

Anmälningar görs som vanligt på tel 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se.

För att alla ska ha möjlighet att läsa studieprogrammet och anmäla sig kommer inga cirklar att starta före den 5 februari.

Vi skickar inte ut några bekräftelser. Din anmälan gäller som bekräftelse. Men om cirkeln av någon orsak blir inställd får du besked om detta.

 

Avgifter

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något, men lägsta avgift är 400 kronor per termin. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För personer som inte är medlemmar i SRF är den lägsta deltagaravgiften 650 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Vill du ha ditt inbetalningskort via epost går det bra. Hör av dig till kansliet på tel. 452 22 00 eller epost kansli@srfstockholm.se. Det finns också möjlighet till kortbetalning.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger.

 

Kurslitteratur

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

 

Lokal

Om inget annat anges är det Gotlandssalen som gäller. Adress: Gotlandsgatan 44, 1 tr ned. Hiss finns. OBS. Ny portkod varje termin.

 

Färdtjänstresor

Du kan inte bli beviljad extra färdtjänstresor för att du deltar i studiecirklar. Däremot har färdtjänsten en generell extra tilldelning per kvartal som utslaget över året motsvarar en cirkel per vecka i 10 veckor per termin.

Som cirkelledare kan du ansöka om extra färdtjänstresor. Färdtjänsten fordrar ett intyg om att du leder en cirkel. Kontakta vårt kansli telefon 08-452 22 00 så hjälper vi dig.

 

Vill du starta en ny studiecirkel?

Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

 

Fler cirklar!

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, och i utskick från föreningen.

 

Studieansvarig

Eva Hildursmark, tel. 08-452 22 02, E-post: eva.hildursmark@srfstockholm.se

 

Vårens cirklar

 

Punktskrift

Du har god nytta av att lära dig punktskrift för att till exempel kunna göra egna anteckningar. En telefonlista på punkt, eller att märka upp kryddburkar och pärmar, underlättar i vardagen.

 

Punktskrift för nybörjare INSTÄLLD

Vi lär oss alfabetet och hur man gör när man skriver och läser punktskrift.

 

Punktskrift fortsättningskurs INSTÄLLD

Kursen anpassas efter deltagarnas behov. Du bör kunna alfabetet hjälpligt, men kursen innehåller även en del repetition.

Tid för båda punktskriftscirklarna: Måndagar kl 10-12.30

Start: 19 februari, 10 ggr

Ingen kostnad

Cirkelledare: Monica Söderberg

 

Matlagning

Det här är cirkeln för dig som är nybörjare när det gäller matlagning. Du får råd och tips som underlättar matlagningen som synskadad och vi provar att laga olika enkla maträtter med tillbehör. Den här terminen är temat svensk husmanskost. Varje träff avslutas med att vi njuter tillsammans av maten vi lagat.

Tid: Måndagar kl 18.00-20.30

Start: 5 februari, 8 ggr

Max 6 deltagare.

Ingen kostnad

Cirkelledare: David Karlsson

 

Skriv ditt liv

Alla har berättelser att skriva. I vår lokalförening blomstrar det av livserfarenhet. I den här skrivarcirkeln skriver vi om våra egna liv. Ledset som glatt.

Tid: Tisdagar kl 13.00-15.30

Start: 6 februari, 5 ggr

Ingen kostnad

Cirkelledare: Sara Shamloo Ekblad

 

Dans och musik från Västafrika

Här är cirkeln för dig som vill prova på ett glädjefyllt sätt att dansa. Vi dansar till medryckande musikpärlor från Västafrika, t ex Senegal och Guinea. Alla rör sig efter sina egna förutsättningar och sin egen förmåga, inga förkunskaper krävs. Cirkelledaren har dansat afrikansk dans i över 20 år och hon har också arbetat länge som ledsagare för synskadade.

Tid: Onsdagar kl 17.00-19.30

Start: 14 februari, 8 ggr

Ingen kostnad

Cirkelledare: Lotta Spångberg

 

Korsord

Det här är en väldigt populär cirkel, korsordslösning.

Cirkelledaren är själv korsordsmakare och gör bl a korsord till olika tidningar. Vi löser korsorden tillsammans i grupp och cirkelledaren läser upp ledtrådarna och hjälpbokstäverna och fyller i orden. Att lösa korsord är bra gymnastik för hjärnan och gör man det dessutom i grupp blir det samtidigt en trevlig gemenskap.

Tid: Tisdagar kl 13.00-15.30

Start: 6 februari, 10 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Lars Kumlin

 

Engelska

Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser boken Destination Scotland.

Tid: Måndagar kl 13.00-15.00

Start: 29 januari, 10 ggr  

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Yvonne Bauer

 

Esperanto INSTÄLLD

Esperanto är ett språk som kom till under 1800-talet för att människor över hela världen skulle kunna kommunicera med varandra. Du får veta mer och träna språket. Både nybörjare och mer erfarna esperantister är välkomna.

Tid: Torsdagar kl 18.00-20.30.

Start: 15 februari, 5 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Soile Lingman

 

Litteratur INSTÄLLD

I vår läser vi antologin Humoreller.

Tid: Onsdagar kl 13.00-15.30

Start: 7 februari, 12 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Gunnel Lilja

 

Skriva noveller INSTÄLLD

Kom och skriv! I höst anordnar vi en skrivarcirkel för dig som vill prova på att skriva noveller. Cirkeln är upplagd så att den passar både skriverfarna och den mer oerfarna skribenten.

Tid: Tisdagar kl 18.00-20.30

Start: 6 februari, 5 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Sara Shamloo Ekblad

 

Skriva sagor

Alla har en relation till sagor. I den här skrivarcirkeln lär vi oss skriva egna sagor. Vi får tips och lär oss klassiska grepp. Välkommen in i sagornas värld! Inga förkunskaper krävs.

Tid: Måndagar kl 18.00-20.30

Start: 5 februari, 5 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Sara Shamloo Ekblad

 

Sömnad

Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder etc. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls.

Tid: Måndagar kl 13.00-16.30, obs ny dag och tid.

Start: 5 februari, 12 ggr

Kostnad: 500 kronor + material

Cirkelledare: Helena Mannerstam

 

Stickning

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: Onsdagar kl 14.00-16.30, obs ny tid

Start: 14 februari, 10 ggr

Kostnad: 500 kr + material

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal

 

Korgflätning

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid (två grupper): Onsdagar kl 12.30–16.00 samt 17.00-20.30

Start: 7 februari, 12 ggr

Kostnad: 500 kronor + material

Cirkelledare: Sven-Erik Pihlström