En samling av mötesdeltagare under torgmötet. Håkan Thomsson i bildens mitt talar i en mikrofon. Han har en mönstrad toppluva och SRF:s paradband hängande över axeln.

Manifestation Mynttorget 27/2


Kylslagen manifestation i snö och blåst

Tisdagen den 27 februari genomfördes en manifestation till försvar för den nuvarande handikappersättningen. Det var omkring 200 personer som samlades på Mynttorget i Stockholm, trots -12 grader, vind och snö. Arrangör var Synskadades Riksförbund (SRF) i samarbete med Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), Riksorganisationen Unga med Synnedsättning (US) och Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

Det var i oktober i fjol som regeringen presenterade sin plan att skrota handikappersättningen och ersätta den med en merkostnadsersättning som alla måste söka, och som ska omprövas vart fjärde år. Hittills har personer med mycket grava synskador eller hörselskador efter läkarintyg kunnat erhålla en schablonersättning. Det systemet vill alltså regeringen slopa och istället ska Försäkringskassan göra individuella bedömningar. SRF befarar att en sådan individuell behovsprövning riskerar att leda till att personer med samma behov bedöms olika. Dessutom vill regeringen begränsa vilka merkostnader som kan ligga till grund för merkostnadsersättningen. I princip ska inte merkostnader till följd av hjälpbehov kunna räknas, vilket ju får helt absurda konsekvenser för synskadade.

Sedan november har SRF genomfört en namninsamling, och den 27 februari överlämnades resultatet, 2.716 namn, över till Marie Olsson (S) från riksdagens socialförsäkringsutskott. Även SDR överlämnade en namninsamling med drygt 2.200 namn.

I fyra artiklar här nedan berättas om SRF:s arbete för att säkra handikappersättningen.

En busstur till Stockholm
Vi sitter i bussen som står vid vårt kansli i Uppsala. Bussen ska snart avgå mot Stockholm. Det snöar lite och blåser en isande vind, idag, den 27 februari. Vi är cirka 30 personer från olika lokalföreningar inom SRF Uppsala län och vi inväntar några kamrater från Gävle som ska åka med oss, men tåget verkar vara lite försenat. Inte konstigt med den här kylan och snön! Men nu kommer de springande och hoppar in i bussen och det bär sakta iväg mot huvudstaden och den manifestation mot förslag till förändringar i handikappersättningen som idag ska äga rum på Mynttorget i Gamla stan.

Jag småpratar med min kamrat i sätet bredvid mig och vi konstaterar att det nog kan bli en ganska kylig dag, tur att man har laddat upp med bra kläder i flera lager! Fint att distriktet kan ordna en abonnerad buss så att alla kan åka tillsammans, och bra att bussen går ända fram till platsen för mötet.
Efter drygt en timme är vi framme vid Mynttorget och det blåser en iskall vind när vi stiger av. Trots det kalla vädret är det många som har samlats från stora delar av landet för att protestera mot regeringens förslag till försämringar i handikappersättningen och mötet drar igång med talkörer, tal och överlämnande av namnlistor till en politiker från riksdagens socialförsäkringsutskott.

ST: Catarina Lindström, Petter Lindström och Wieslaw Wasowski trotsar kylan på Mynttorget. Ordentligt påpälsade och med våra fina ordensband på sig.
Trots snö och kyla är kampandan hög och folk applåderar och många hejarop kommer från mötesdeltagarna. Talare på mötet är vår egen förbundsordförande Håkan Thomsson samt övriga ordförande i andra berörda organisationer. En politiker, Bengt Eliasson från Liberalerna i riksdagen, håller ett kort tal där han uttrycker partiets fulla stöd till oss.

Vi är cirka 200 personer som tillsammans står på Mynttorget och det finns en härlig känsla av samhörighet! Efter manifestationen kommer bussen och hämtar upp oss och det bär iväg tillbaka mot Uppsala. Vi gör ett stopp i närheten av Kista vid restaurang Lillstugan, där vi umgås och äter en välsmakande lunch. Vi kan konstatera att det har varit en bra dag. Härligt att vi tillsammans på detta sätt kan agera och visa vad vi tycker. Bra också rent socialt med en gemensam bussresa och lunch och trevlig samvaro.

Bengt Troberg