Facebook


Våra senaste Facebookuppdateringar

 1. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Våren 2005 anmälde ledarhundsföraren Finn Hellman Eriksdalsbadet i Stockholm för diskriminering eftersom han inte var välkommen att simma på badet om han använde sin ledarhund för att ta sig dit. I veckans Radio SRF följer vi med Finn tillbaka till badet tretton år senare för att ta reda på om man fortfarande diskriminerar ledarhundsförare. Lyssna på programmet: http://radio.srf.nu/arkiv/2018/1019.html ST: Finn Hellman vilar armarna på kanten till en simbassäng.

  -

 2. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Den 18 oktober 1912 beslutades att smycket Lyckopenningen skulle börja säljas till förmån för synskadade. Läs mer om vår härliga 106-åring här! www.lyckopenningen.se Syntolkning: En Lyckopenning i guld, med tryckt fyrklövermotiv, ligger i en öppen hand.

  -

 3. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Har du sett de räfflade plattorna som bland annat finns på många tågperronger? Vet du varför de finns där? Se vår video så får du lära dig mer! (Glöm inte slå på ljudet!) I dag, den 15 oktober, firas Vita käppens dag över hela världen. Den vita käppen introducerades i Sverige på 1930-talet och är idag en internationell symbol för blindhet. Syntolkning: Videon visar i olika sekvenser en kvinna i blå jacka och svarta byxor som går med vit käpp i tunnelbanan i Stockholm. Man ser först bilder från en utomhusstation och sedan från en station inomhus. Kvinnan följer ledstråken längs plattformskanten. Under filmens gång visas texter i bild, texterna är delar av det som sägs av berättaren i filmen.

  -

 4. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Syntolkning: En kvinna i svarta stövlar, grön kjol och vit käpp går i gräset längst med ett buskage där löven börjat gulna.

  -

 5. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Den 11 oktober uppmärksammas Internationella ögondagen: Ögonvård överallt De främsta orsakerna till blindhet i världen är grå starr, glaukom (grön starr) och åldersförändringar i gula fläcken. Runt 253 miljoner personer i världen har en synnedsättning. De allra flesta bor i låginkomstländer. Syntolkning En pojke med rakat huvud och gul skjorta undersöks med hjälp av ett optiskt instrument. Bildtext: Eye care everywhere World sight day 2018 Top causes of blindness: Cataracts, glaucoma and age-related macular degeneration #worldsightday Bokstäverna IABP bildar en pupill i ett öga. (IABP, The International Agency for the Prevention of Blindness)

  -

 6. Synskadades Riksförbund

  Synskadades Riksförbund

  Oliwer Rönnelin drömmer om att vara med i Paralympics i Peking 2022. Tidningen Sörmlandsbygden har träffat den 15-åriga alpinåkaren från Katrineholm.

  -