Jessica Polfjärd och Håkan Thomsson sitter mittemotvarandra vid ett cafébord med blå-och vitmönstrad vaxduk. Jessica P har en svart ärmlös klänning. Hennes händer vilar på ett anteckningsblock. Håkan har en kortärmad svart skjorta.
Jessica Polfjärd (M) vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott samtalar med Håkan Thomsson på ett fik under Almedalsveckan i Visby.

Thomssons Nyheter #10

Håkan Thomssons nyhetsbrev med färska intryck från den pågående Almedalsveckan.

Almedalsveckan i full gång
Stort intresse för SRF:s medlemsundersökning
Nytt från Lika Unika
Dags för semester

Almedalsveckan i full gång

Håkan Thomsson, riksdagsledmoten Johan Andersson (S) i trafikutskottet och Maria Thorstensson pratar om tysta bilar i Almedalen. 

Årets politikervecka på Gotland pågår den 1-8 juli. Undertecknad (Håkan Thomsson) var där från söndag förmiddag till tisdag kväll. SRF är på plats hela veckan. 

Själv hann jag med flera längre eller kortare möten, bland annat med Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, LO:s 2:a vice ordförande Berit Müllerström, MP:s språkrör och tillika utbildningsminister Gustav Fridolin samt riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd (M) och Johan Andersson (S)

.

Utbildningsminister och språkrör Gustaf Fridolin (MP) fick SRF:s almedalsväska av Håkan Thomsson.

Material som vi delar ut i Almedalen är en enkel tygväska med SRF:s logotyp där vi stoppat ner vårt valmaterial ”Rätten att komma ut” samt en folder kallad ”Jobbet,pengarna och hälsan” som är en sammanfattning av vår färska medlemsundersökning.

Dessutom finns en godispåse med sega bilar, prydd med texten ”Tysta bilar en livsfara”, vilket naturligtvis anspelar på elbilar som inte hörs. 

Almedalsaktiviteterna är av naturliga skäl extra heta ett valår med möten, seminarier, mingel, tal, utfrågningar och analyser.

Professor Jan Gulliksen, digital champion of Sweden

I år är digitalisering ett återkommande ämne. SRF:s intressepolitiske chef Neven Milivojevic och pressekreterare Åsa Nilsson hade ett långt och innehållsrikt möte på söndagen med professor Jan Gulliksen från KTH på detta tema. Idag (torsdag 5 juli) håller SRF ett miniseminarium på ABF:s scen med tema demokrati och digitalisering.

Stort intresse för SRF:s medlemsundersökning

Måndagen den 25 juni publicerades SRF:s medlemsundersökning om synskadades levnadsförhållanden. Detta uppmärksammades brett i massmedia, bland av Sveriges Radio Ekot.
Länk till Ekoinslaget. 

Av medlemsundersökningen, där 1000 intervjuer genomförts av Sifo på uppdrag av SRF, framgår bland annat att endast 47 procent av synskadade i yrkesverksam ålder har ett arbete, jämfört med 82 procent bland befolkningen i stort.
Sysselsättningsgraden är lägre jämfört med mätningar gjorda 2005 och 2012. En trolig orsak är den försämrade arbetslivsinriktade rehabiliteringen för gravt synskadade och blinda.

Ekonomin bland synskadade är generellt svag. 13 procent uppger i undersökningen att man har svårt att betala löpande utgifter. Motsvarande siffra bland befolkningen i stort är 3,5 procent.

Bland synskadade säger endast varannan att hälsan är god. Hälsoproblemen är såväl fysiska som psykiska. Det är rimligt att det finns ett samband mellan låg sysselsättningsgrad, svag ekonomi och sviktande hälsa. 

Rapporten ”Levnadsnivåundersökning bland synskadade 2018” finns att ladda ner från vår hemsida.
Länk till Sifon.
Rapporten kan också beställas från kontorsservice@srf.nu 

Nytt från Lika Unika

Den 19 juni flyttade Lika Unika till nya lokaler på Liljeholmstorget 7 A, 7 trappor i Stockholm. Det är på samma ställe som MyRight håller till.
Det ordinarie styrelsemötet i Lika Unika, som var inplanerat till den 28 juni, kunde inte genomföras då endast deltagare från SRF och RBU var närvarande. Samarbetsorganisationen Lika Unika är inne i en djup kris. Administrationen har länge varit gravt eftersatt.
Neuroförbundet lämnar organisationen till årsskiftet, och Lika Unika saknar både ordförande och valberedning. Vid sitt konstituerande möte utsåg styrelsen Malin Kvitvaer, SDR, och Håkan Thomsson, SRF, att utgöra presidium, det vill säga att vara något slags ledning fram till det extra årsmöte som ska hållas under hösten. 

Nästa ordinarie styrelsemöte blir den 6-7 september, och då kommer organisationens inriktning och framtid att vara föremål för en allvarlig diskussion. Förhoppningsvis kan Arvsfondsprojektet Lika Unika Akademi, som handlar om utbildning kring FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030, snart dra igång. 

Dags för semester

Nu tar undertecknad (Håkan Thomsson) semester. Det har varit en intensiv vår med fokus på arbetet med handikappersättningen och inspel i valrörelsen. Samtidigt har vi rullat igång arbetet med de av kongressen prioriterade områdena: Habilitering/rehabilitering samt medlems- och organisationsutveckling. 

Min första semesterdag är fredag 6 juli, och jag planerar att vara åter på kontoret torsdagen den 8 augusti.
Som förbundsordförande kan man ju aldrig vara helt oanträffbar, så jag kommer att läsa mejl, men kanske inte lika ofta som när jag är på kontoret, och så svarar jag sporadiskt i telefon.

Jag önskar nyhetsbrevets alla läsare en riktigt härlig och avkopplande sommar!

HÅKAN THOMSSON
Tfn 08-39 91 11
E-post hakan.thomsson@srf.nu

Länk till tidigare nyhetsbrev