Förarens utbildning

När Ledarhundsverksamheten har hittat en lämplig ledarhund får den blivande ledarhundsföraren ett telefonsamtal där man får den nya hunden presenterad för sig.

SRFs konsulent går igenom hundens egenskaper, till exempel om det är en hund som tycker om att gå fort eller sakta och så vidare. Naturligtvis får man också veta vilken ras och färg hunden har och vad den heter. 

Efter att man fått hunden presenterad är det upp till ledarhundsföraren att tacka ja eller nej. Tackar man ja så börjar några veckors väntan på att hunden levereras. 

När det är dags att få hunden kommer en instruktör med hunden hem till ledarhundsföraren. Detta är starten på samträningen (grundkurs 1) mellan förare och hund. Den pågår under 14 dagar på hemmaplan uppdelat i två perioder. Man övar in vägar till rastplats, arbete, skola eller promenadvägar beroende på ledarhundsförarens behov och önskemål. 

Lydnadsövningar med ledarhunden görs också under samträningen och är något som ledarhundsföraren sedan fortsätter med under hela sin tid med ledarhunden. Dressyr och lydnad är färskvaror som behöver underhållas kontinuerligt. Det kan till exempel göras genom så kallade fotförflyttningar, att man går några steg och sedan stannar då hunden ska följa med och sedan sätta sig när föraren stannar. Apportering, att hunden hämtar tappade föremål, är också en bra lydnadsövning. 

Efter den första veckan jobbar ledarhundsföraren och ledarhunden vidare på egen hand under någon vecka för att sedan uppta träningen med instruktören för del 2. Man har hela tiden möjlighet att kontakta instruktören för stöd och support. 

Efter ungefär sex månader blir ledarhundsföraren kallad att åka på en obligatorisk kurs på Almåsa utanför Stockholm tillsammans med hunden. Denna kurs kallas för Grundkurs 2 och varar från söndag kväll till torsdag lunch.  Under dessa dagar varvas praktiska övningar med teoretiska pass. Ledarhundföraren får här, under ledning av SRF:s konsulenter, möjlighet att öva tillsammans med hunden och att lösa eventuella problem som kan ha uppstått på hemmaplan. Teoripassen handlar om allmän hundhållning, om hundens hälsa, hur man kan arbeta med rösten tillsammans med sin hund och annat som syftar till att stärka ledarhundsförarens kunskaper både i att ha hund och att vara ledarhundsförare. Under kursen görs också en veterinärundersökning av hunden tillsammans med SRF:s veterinär. 

Ledarhundsföraren har alltid möjlighet att ta kontakt med SRF:s konsulenter för att få stöd och hjälp vid eventuella problem. Konsulenterna kan även hjälpa till med att till exempel introducera ledarhunden på arbetsplatsen.