Viktigaste skälet till ledarhund

Jag kan gå ut precis när jag vill och vart jag vill. Känner mig modigare, tryggare och säkrare i både trafik och natur.
Bättre kompis och ledsagare finns väl inte på fyra ben.
Christina

Ökar mitt oberoende, stärker mitt mod och ger mig trygghet. Innebär också säkerhet. Tryggheten handlar om min egen upplevelse och säkerheten handlar om fakta.
Viviann

Lättare att slappna av och känna mig trygg när jag går.
Att jag älskar hundar och tycker de är fantastiska, som kan ge mig så mycket av kärlek, frihet och glädje!
Ann-Sofie & Målle

Det bästa med ledarhund är att få ge sig ut i grönskande lund att få vandra i skogar och hagar och detta gör jag när det själv mig behagar.

Vi ger oss ut över grönskande ängar.

Där vi får ta våra glättiga svängar.

Men tyvärr, jag vill med sorg er berätta.

Att det finns dom som missunnar oss detta.

Dom vill förmana och gärna bestämma:

Ta inte med dig din hund. Lägg den hemma.

Men den är ju min vän och den vill mig ledsaga.

Alltså måste jag hunden som hjälp få medtaga.

Hon är mina ögon och visar mig vägen.

Och finns det väl någon som är så benägen
att skydda sin matte och husse från faror.

För där finns ju på vägen förrädiska snaror, men med hunden vid sidan vi klarar det mesta.

För vi vet att för människan är hunden det bästa.
Rut

Större frihet, ökat oberoende och en kärleksfull kamrat.
Siw och Qelwin

Sen den dagen jag fick min första ledarhund så har mitt liv i stort förändrats till det positiva. Jag blev mer fri, promenerar ute dagligen utan att vänta på någon person, blir mycket sällan förkyld på grund av promenader i skog och natur, mindre rädd för saker och ting, blivit starkare i kroppen och även fått bättre balans.

Jag glömde visst att vara rädd för vissa saker när jag var nära ledarhunden och efteråt kom jag på det att jag glömt att vara det, vilken fantastiskt känsla, faktiskt!!!!

Man blir gladare när man har någon att kärleksfullt ta om hand.

Jag har fått bättre respekt av samhället och folk som synskadad sedan jag fått min ledarhund.

Min status som synskadad blir säkrare och tryggare för mig på tanke vad jag upplevt innan jag fick ledarhunden i mitt liv.

Så jag kommer nog att behöva ha en ledarhund så länge jag lever och har ork till det...
Maria, dövblind med sin sötnos Leo... :-) *kärlek*

Jag kan sköta mitt jobb och gå mellan alla möten själv och slipper vänta på färdtjänsten. Jag är friiiiiiiii.
Berit

Det är verkligen så att omgivningen bemöter mig på ett mycket bättre sätt när jag går med ledarhund än de gånger jag tar mig fram enbart med vit käpp eller med ledsagare.
När jag går med ledarhund kan jag dessutom gå fort och tänka på annat än hur jag ska orientera mig på bästa och säkraste sätt.
Det händer också att jag blir nekad att komma in på ett matställe, en affär eller annan offentlig plats, nekas jobb eller utbildning på grund av att jag använder ledarhund.

Visst är det motsägelsefullt: ena gången blir jag bättre bemött på grund av ledarhunden men i nästa stund kan jag bli portförbjuden och bemött som om jag hade försökt göra något kriminellt bara för att jag använder ledarhund!

Jag önskar att alla kunde se och förstå vilken enorm skillnad ledarhundarna gör för sina förares oberoende och självständighet - med den insikten tror jag det skulle vara mycket svårare att neka ledarhundsförare tillträde till samhällsfunktioner som andra människor tar för givet att delta i.
Stina

Jag behöver inte krusa någon för ledsagning. Kan komma och gå när, var och hur som helst. Jag är helt fri och slipper gå i ledband.
Ingemar

Förlorade min Berry 12,5 år efter ett huggormsbett. Bettet fick han i april förra året. Hans lever var förstörd efter ett halvt år trots behandling.

Att ta sig fram enbart med en käpp eller med ledarhund går inte att jämföra. Med hundens hjälp tar man sig fram lugnt och tryggt förbi alla hinder. Hunden ger oss möjlighet att röra oss fritt i samhället på samma villkor som seende. Livet efter den 1 oktober har varit en enda kamp.

Det går åt massor med energi, man förlorar snabbt sin kondition framförallt är saknaden så stor efter sin underbart trogna kompis och vän.

Hoppas nu bara att man snart ska hitta en ny pudel.
Britt-Marie i Västervik

Jag kan komma ut när jag vill. Känner mig tryggare kan slappna av när jag är ute och går. Jag är mer avslappnad i kropp och själ. Lägger min energi på rätt saker idag. Tidigare fick jag lägga allt för mycket energi på förflyttning. Har fått bättre medicinska värden blodtryck, kolesterol med mera. Vi får mycket energi utav att vara ute och röra på oss i trafiken samt i skog och mark.
Ledarhunden Tenzo är mina ögon när vi är ute. Jag har lämnar över hjärtat / tilliten till min ledarhund.
Pia och ledarhunden Tenzo