En gul labrador sitter i snö och solar sig. Himlen är klarblå

Åldrande ledarhund

För SRF är det viktigt att våra ledarhundar som är i tjänst mår bra. När hundarna börjar åldras måste deras hälsa och funktion kontrolleras.

En hunds åldrande börjar runt 8 års åldern. När din hund fyller 8 år ska en obligatorisk veterinärkontroll ske. Det ligger på ditt ansvar att den utförs. Om allt verkar vara bra får hunden fortsätta att arbeta.

Året som hunden fyller 10 år kommer du att få ett brev med information om ytterligare en obligatorisk veterinärbesiktning. En funktionskontroll kommer också att genomföras av våra konsulenter. Om allt verkar vara bra kan hunden få arbeta maximalt fram till 11 årsåldern. Härefter tas hunden ur tjänst.

SRF säljer då hunden för en symboliskt summa till en ny ägare. Vår ambition är att hunden ska flyttas så lite som möjligt och få bo i en miljö där den trivs.

  • Du som förare har möjlighet att köpa hunden som sällskapshund för en symbolisk summa. Du ska vara medveten om att du i din tur inte får ge bort den till någon annan utan att meddela SRF. Du övertar allt praktiskt och ekonomiskt ansvar för hunden. Om du lever tillsammans med en partner kan även denne få köpa hunden. 
  • Innan köpebrev skrivs ska sele, tjänstekort och hälsobok returneras till SRF.
  • Om du eller din familj inte vill köpa hunden så kan den säljas till annan privatperson som vill ge den pensionerade hunden något/några år som sällskapshund.