Tre damer med resväskor känner på en staty

Sommar och höst 2019

Nu presenterar vi resorna för sommar och höst 2019!

Du kan anmäla dig per telefon, brev eller e-post t.o.m. 19 december och dagen efter, den 20 december, sker uttagning genom lottning av de resor som presenteras i denna katalog. Givetvis går det att anmäla sig även efter detta datum.

Tänk på att du ska vara medlem i SRF för att kunna åka på våra resor!

Britt Ronström
Telefon: 08-39 92 90

Pia Lundborg
Telefon: 08-39 93 23

E-post: fritid@srf.nu

Innehåll

Dublin, 12-16 maj
Krakow, 9-13 juni
Storsjön runt med minibuss, 8-12 juli
Paris - för dig mellan 25-45, 21-25 juli
Fjällvandring i Hemavan, 30 juli-5 augusti
Paddla kanot i Dalsland, 6-8 augusti
Rhodos, 21-28 augusti (avgång från Umeå och Luleå)
Albanien, 2-9 september
Vandring med hundar, 13-16 september
Makarska Rivieran, 21-28 september
Rhodos, 22-29 september
Matlagningskurs på Almåsa, 25-27 oktober INSTÄLLD!
Semester på Almåsa

 

DUBLIN

12-16 maj

Vi flyger direkt till Irland, som brukar kallas "den gröna ön".

Irlands huvudstad Dublin har ett sjudande kulturliv och en imponerande litterär tradition.

Liksom många andra städer i Irland kan man spåra grundandet av Dublin tillbaka till vikingatidenoch enligt vissa teorier betyder namnet Dublin ”den svarta dammen” och lär syfta på platsen där floden Liffeys biflöden mynnade.

Så här på försommaren blommar den fantastiska rhododendronskogen i Howht, en liten fiskeby en kort pendeltågsresa från huvudstaden. Restaurangerna serverar nyfångad fisk och skaldjur. Det får man inte missa!

Ölbryggeriet Guinness är något de flesta förknippar med Dublin och efter ett par dagar här är det lätt att förstå varför Dublin vid ett antal tillfällen de senaste åren har utsetts till den av Europas huvudstäder som är populärast att leva i.

På många av Dublins pubar spelas också livemusik flera kvällar i veckan. Man kan även uppleva det spektakulära "Riverdance" på flera ställen.

Tänk på att detta är en storstadsresa, vilket innebär mycket gående!

Ca 7.300 kr (enkelrumstillägg ca 3.350 kr)inkl flyg och del i dubbelrum med frukost. Avgång från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg (via Köpenhamn).

KRAKOW

9 - 13 juni

Det vilar en gammaldags sagostämning över Kraków, Polens gamla huvudstad, med slottet Wavel som tronar över staden.

Arkitekturen med sin blandning av medeltida riddarborgar och venetianska palats är berömd världen över. Mariakyrkan vid torget i Gamla Stan är känd för sina tegelfasader i intrikata mönster och sina olika långa torn.

I Kraków finns mer än 70 000 studenter så kvällslivet är blomstrande med pubar, jazzklubbar och barer samt en mängd restauranger till mycket bra priser.

Ett besök i tyghallarnas vackra arkadbyggnader är ett måste. Här finns butiker med hantverk i tyg, läder, glas och bärnsten.

Missa inte heller den judiska stadsdelen Kazimierz som rustats upp och nu blomstrar med restauranger, caféer, synagogor och marknader.

Tänk på att detta är en storstadsresa, vilket innebär mycket gående!

Ca 5.300 kr (enkelrumstillägg ca 1.756 kr) inkl flyg och del i dubbelrum på centralt beläget hotell med frukost. Trappor finns inom hotellet. Avgång från Stockholm och Köpenhamn

STORSJÖN RUNT - med minibuss

8-12 juli

Storsjön ligger i centrala Jämtland och är Sveriges femte största sjö.

Vi samlas i Östersund där vi hämtar vår minibuss och även checkar in på vårt hotell.

Under de här dagarna finns möjlighet att uppleva något av de imponerande vattenfallen i landskapet, t.ex Ristafallet eller Sveriges största vattenfall Tännforsen i Duved.

På Frösön, mitt i Storsjön ligger Wilhelm Peterson-Bergers "Sommarhagen", det drömhus som han lät uppföra för över hundra år sedan och där han skrev sina berömda "Frösöblomster". Passa också på att besöka vackra Frösö kyrka.

Ni kan göra ett besök på Jamtli, det trevliga utomhusmuseet i Östersund eller varför inte Moosegarden, där man blir guidad och även kan klappa älgarna.

Ca 3.000 kr inkl. del i dubbelrum med frukost (enkelrumstillägg 1.236 kr) och del i bilhyra. Bensinkostnad och resan till Östersund tillkommer.

PARIS
- för dig mellan 25-45 år

21-25 juli

Tanken är att även ledsagarna ska vara yngre och att ni under resan gör saker som intresserar er,t.ex. besöker de kända modebutikerna, åker upp i Eiffeltornet, äter löksoppa eller sniglar på någon bistro, strosar i studentkvarteren, shoppar och förstås tar er runt med Metron.

Ca 5.000 kr inkl. flyg samt del i dubbelrum på hotell med frukost i centrala Paris. Avgång från Stockholm, Göteborg och Malmö.

FJÄLLVANDRING I HEMAVAN

30 juli-5 augusti

Sommarens fjällvandring med Friluftsfrämjandet Region Norr kommer att bli i Hemavan.

Så fort vi får mer information så lägger vi ut det på vår hemsida www.srf.nu. Dessutom kommer informationen att skickas till distrikten samt läggas ut på Friluftsfrämjandets hemsida www.friluftsframjandet.se

För mer information eller anmälan, kontakta Friluftsfrämjandet Region Norr direkt på 070-567 90 31 eller regionnorr@friluftsframjandet.se

Inga-Lill Nyberg

Friluftsfrämjandet Region Norr
Kanalgatan 43
931 32 Skellefteå
070-567 90 31

PADDLA KANOT I DALSLAND

6-8 augusti

Längtar du efter äventyr och naturupplevelser? I hjärtat av Dalsland kan du uppleva naturens stillhet, paddla fram i Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur. Du kan höra storlommens ödsliga läte och kanske se älgar längs strandkanten.

Ni åker till Bengtsfors, där vi hyrt kanoterna.

Buss går direkt från Göteborg (ca 3 timmar) och Årjäng.

Det bästa är att anlända dagen innan och övernatta på vandrarhem/hotell vid kanotuthyrningen.

Efter genomgång, packning och transport till startplatsen ger ni er iväg ut på sjön Svärdlång, en långsmal sprickdalssjö som på något ställe endast är 20 m bred.

Ni övernattar i tält 2 nätter och lagar er mat på spritkök. På ett ställe blir ni tvungna att bära kanoterna för att ta er vidare. Sträckan är ca 3 mil.

Detta är något för dig som älskar naturliv och enkelt boende.

Ca 1.500 kr inkl. del i kanot, paddlar, kanotvagn, 2-manstält, liggunderlag, sovsäck, spritkök, flytväst, pressening, packtunna och lokala transporter. Resan till Bengtsfors tillkommer liksom matkostnad.

RHODOS

21-28 augusti
Avgång från Umeå och Luleå!

Rhodos är en av Greklands största öar med ett intressant förflutet och en spännande nutid.

Rhodos stad ligger på den norra spetsen av ön och här finns en underbar gammal medeltida stadskärna innanför praktfulla murar, mängder av restauranger och ett trevligt nöjesliv. Dessutom finns två härliga stränder mitt i stan.

Ni kommer att bo i Rhodos stad endast 150 m från den västra stranden och med promenad avstånd till Gamla Stan och Mandrakihamnen.

1 januari 2018 införde Grekland en hotellskatt på ca 15 - 20 kr/pers/natt, beroende på klassificering av boendet. Skatten betalas på hotellet direkt vid ankomst.

Ca: 7.944 kr från Luleåoch 7.364 kr från Umeå(enkelrumstillägg 2.650 kr) inkl del i dubbelrum med frukost, mat på flyget, transfer och avbeställningsskydd. Ving.

ALBANIEN

2-9 september

Albanien var länge ett stängt land som styrdes med järnhand fram till 1992. De senaste 20 åren har Albanien sakta öppnat sig för omvärlden och nu kan man alltså åka på charterresa hit.

Naturen präglas av höga berg och porlande vattendrag. Att ta sig runt på landsbygden är en riktig tidsresa, där fåraherdarna fortfarande vallar sin boskap runt de små bergsbyarna.

Vi återvänder till Saranda, en kuststad mittemot den grekiska ön Korfu. Vattnet är kristallklart och strand-promenaden kantas av prisvärda restauranger och caféer.

Maten präglas av italienska, grekiska och inhemska specialiteter; mycket skaldjur, risotto, grytor och piroger.

Vi bor vid stranden och för att komma upp till själva staden så är det mycket trappor, tänk på att du ska orka gå både uppför och nedför!

I närheten av Saranda finns mycket historia och naturupplevelser att upptäcka.

Det är en stenstrand i Saranda men med taxi bara 10 minuters resa så finns en kritvit sandstrand med palmer.

Ca 6.600 kr inkl. del i dubbelrum med frukostbuffé. (enkelrumstillägg ca 1.092 kr). Balkong. Pool finns. Flyget går till Korfu och därifrån är det en båtresa som tar mellan 45 min och 1tim 15 min. Det kan bli väntetid och ev. övernattning på Korfu beroende på väder och vind. Avbeställningsskydd. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Apollo.

VANDRING MED HUNDAR

13 - 16 september

Varför inte passa på att tillsammans med din ledarhund tillbringa några dagar i härlig natur med skogspromenader.

Ni bor i stugor i Ånnaboda, Storstenshöjden, 2 mil utanför Örebro. Naturen finns alldeles runt knuten med ett flertal vandringsvägar och rundslingor i området.

Varje 4-bäddsstuga är fullt utrustad med spis, ugn, diskbänk, micro, kylskåp/frys, kaffekokare, husgeråd och porslin, TV, dusch, wc och bastu. Det finns ett sovrum med två bäddar och ett sovrum med en våningssäng.

Det finns även stuga utan bastu, då med ett sovrum med två bäddar och två enkelrum.

Det finns även en restaurang om man inte vill laga alla måltiderna i stugan.

Ca 2.125 kr/pers för del i stuga med bastu. Detta pris gäller om man bor 3 personer i stugan. Resan till Ånnaboda samt måltider tillkommer.

MAKARSKA RIVIERAN, Kroatien

21-28 september

Vi reser till den mysiga hamnstaden Makarska, som är centrum för turismen på Makarska rivieran.

Här finns en lång, härlig klapperstensstrand, många restauranger med god mat och en rik historia som sträcker sig ända tillbaks till det romerska riket.

Man kan besöka franciskanerklostret och det som sägs vara världens största snäcksamling eller varför inte ta en båttur till de närliggande populära öarna Hvar och Brac.

Följ med på en kroatisk afton en bit upp i det mäktiga Biokovomassivet där vi på en byrestaurang får smaka på traditionella dalmatinska specialiteter och det lokala vinet. En trevlig afton med traditionell musik medan solen går ner över Adriatiska havet.

Vi bor direkt vid strandpromenaden och ca 500 m från centrum.

Ca 8.262 kr (Stockholm och Göteborg) 7.262 kr (Köpenhamn) inkl. del i dubbelrum med frukostbuffé. (enkelrumstillägg 3.093 kr). Pool finns. Flyget går till Split. Bussen stannar 300 meter från hotellet. Avbeställnings-skydd. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Apollo.

RHODOS

22-29 september

Rhodos är en av Greklands största öar med ett intressant förflutet och en spännande nutid.

Rhodos stad ligger på den norra spetsen av ön och här finns en underbar gammal medeltida stadskärna innanför praktfulla murar, mängder av restauranger och ett trevligt nöjesliv. Dessutom finns två härliga stränder mitt i sta´n.

Ni kommer att bo i Rhodos stad endast 150 m från den västra stranden och med promenad avstånd till Gamla Stan och Mandrakihamnen.

1 januari 2018 införde Grekland en hotellskatt på ca 15-20 kr/pers/natt, beroende på klassificering av boendet. Skatten betalas på hotellet direkt vid ankomst.

Ca: 7.900 kr (enkelrumstillägg 1.555 kr) inkl. del i dubbelrum med frukost, mat på planet, transfer och avbeställningsskydd. Avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Ving.

MATLAGNINGSKURS PÅ ALMÅSA

INSTÄLLD!

 

FIRA SEMESTER PÅ ALMÅSA

Almåsa Havshotell ligger ca 35 km söder om Stockholm och har sedan 1959 varit en mötesplats med fokus på tillgänglighet. I juli 2018 öppnade Almåsa igen efter en omfattande renovering av hela anläggningen.

Under jul, nyår, påsk och sommar erbjuder Almåsa rekreationsboende för synskadade gäster och deras anhöriga.

I restaurangen läggs stor vikt vid att alla våra gäster ska trivas och kunna njuta av maten. Rätternas placering och innehåll presenteras personligen inför måltider.

I priset är boende och samtliga måltider inkluderade.

Vid ditt första besök, guidar personalen dig, så att du känner dig trygg och lär dig att hitta. Anläggningen och kringliggande områden är anpassade för att du som synskadad ska kunna röra dig fritt och enkelt. Samtliga rum har tv, fri wifi, dusch och wc, balkong eller terrass med utsikt över havet.

På Almåsa brukar den direkta närheten till naturen, skogsslingor och havsbad vara det som uppskattas mest av våra gäster. Det anordnas även ledarledda aktiviteter specifikt anpassade för deltagarna på plats. Det kan t.ex. vara nyhetsuppläsning, flottur med fika, utflykter, trubadurkvällar eller mat- & dryckesprovningar.

För aktuella priser och anmälan, kontakta Almåsa direkt.

För privatpersoner finns många fonder att söka bidrag från. Ring SRF 08-39 90 00 för mer information.

Almåsa Havshotell, 137 91 Västerhaninge
tel 08-500 404 80  e-post: receptionen@almasa.se