Två personer står i dörröppningen till ett tåg.
Två resenärer står i dörröppningen på det lilla tåget från Palma de Mallorca till Soller. Foto: Helena Frank

SRF Fritid vinter och vår 2019-2020

Välkommen med din reseanmälan per telefon, brev eller e-post till och med den 19 juni. Dagen därpå, den 20 juni, sker uttagning genom lottning av katalogens resor. Givetvis går det att anmäla sig även efter detta datum.

Tänk på att du ska vara medlem i SRF för att kunna åka på våra resor!

Anmälan sker till:
Britt Ronström 08- 39 92 90
Pia Lundborg 08- 39 93 23
fritid@srf.nu

För att så många som möjligt ska kunna resa med oss har vi maximerat antalet till en "lång" och en "kort" resa per person och katalog. Du kan anmäla dig till fler resor.  

De cirkapriser som finns i katalogen kan komma att ändras något beroende på ändrade förutsättningar eller reseföretagens eventuella höjningar och sänkningar. Däremot lägger SRF Fritid inte på något utöver detta pris. Avbeställningsavgift ingår alltid i resor bokade via någon resebyrå. Alla utgifter vad gäller ledsagare betalas av SRF Fritid. 

Du som har ytterligare funktionsnedsättning ska inte dra dig för att ringa oss om du är intresserad av något resmål. Vi försöker hjälpa dig efter bästa förmåga.

Vill du resa med dina barn så är ni välkomna att anmäla er på vilken resa som helst, om den passar era intressen. Barnrabatter finns på många resor. 

Medlemmar med en årsinkomst under 186.000 kr (2019) kan söka pengar från Synskadades Stiftelse.
Kontakta Yvonne Gille 08- 39 91 54
e-post: yvonne.gille@srf.nu

Innehåll

New York 9-15 oktober
Oslo 6-10 oktober
Cypern 7-14 oktober

Olivskörd i Toscana 5-12 november
Julmarknad i Tallinn 2-6 december
Skidresa till Norge 8-12 mars

Litterär båtsalong 18-19 mars
Teneriffa 29 mars-5 april
Blomsterresa till Holland 24 - 29 april

Möt våren i Stockholm 11-14 maj
Träningsresa till Kroatien 6-13 maj

New York 9 - 15 oktober

Efter flygresa med mellanlandning och incheckning på centralt beläget hotell nära Madison Square Garden och varuhuset Macy´s, så har ni fem dagar på er att uppleva denna fantastiska storstad. 

I resans pris ingår ett metrokort för tunnelbana och bussar så ni kan åka obehindrat runt i sta´n. Ni kommer också att göra två halvdagsturer runt Manhattan, en tur genom bl.a. Harlem och Upper East Side. Ni passerar sevärdheter som Guggenheim-muséet, FN-högkvarteret, Rockefeller Center och The Dakota Building. 

Den andra turen fokuserar på Lower Manhatten och Downtown med bland annat Times Square, Chinatown, Wall Street, Battery park och 9/11 Memorial.

Ni kommer också att promenera i den södra delen av Central Park med sina konstgjorda sjöar, broar och promenadvägar. 

Man kan även följa med på en tur ut till Frihetsgudinnan och Ellis Island, NY:s immigrationscentrum mellan 1892 - 1954. Denna tur kostar 195 kr och måste beställas innan resan.

Under resans gång kommer ytterligare erbjudanden från reseledaren om gemensamma utflykter. 

För svenska medborgare behövs inget visum men man måste fylla i en s.k. ESTA-ansökan elektroniskt. Information om detta får ni ca 3 veckor innan resan. Ansökan kostar 14 dollar. 

Cirka 16.000 - 17.000 kr inkl. del i dubbelrum med frukost, utflykter enligt ovan, metrokort, reseledare och avbeställningsskydd. Dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Rolfs Flyg och Buss.

Oslo 6 - 10 oktober

Varför inte uppleva hösten i vår västra grannhuvudstad?
Spendera en dag i Vigelandsparken med sina 212 skulpturer av människor i olika situationer.
Besök världens äldsta skidmuseum i Holmenkollenbacken. 

Två vikingaskepp från 800-talet finns bevarade på Bygdöy, en halvö i Oslofjorden. Här ligger också Kon-Tikimuséet och Frammuséet. Du kan gå ombord på polarskeppet Fram som tog norska polarforskare till Arktis och Antarktis för över 100 år sedan. 

Promenera på det vita, sluttande taket till Operahuset med sin unika arkitektur. Huset ligger vid stranden i stadsdelen Björvika och blev färdigt 2008. 

Det före detta varvsområdet Aker Brygge är omgjort till promenadstråk, köpcentrum och här finns också flera restauranger. 

Vi reser med tåg och bor på hotell i centrala Oslo, inte långt från stationen och paradgatan Karl Johan. 

Ca 2.300 kr (enkelrumstillägg ca 1.695 kr) inkl. del i dubbelrum med frukost. Tågresan till Oslo tillkommer.

Cypern 7 - 14 oktober

Allra längst in i Medelhavet, inte långt från Libanons kust, ligger Cypern som har ca 340 soldagar om året, turkosblått vatten och långa sandstränder. Här kan du dessutom njuta av god mat och en historia som spänner över tusen år.

Vi kommer att bo i Fig Tree Bay (Protaras), på en udde på sydöstra delen av ön ca 65 km från huvudstaden Larnaca där ni landar. 

Ni bor direkt på stranden i lugna, trevliga omgivningar 3 km utanför Protaras centrum. Hotellet har pool och separat barnpool, poolbar, restaurang samt en härlig trädgård. 

Följ med på utflykt till den delade huvudstaden Nicosia, mitt på ön, en heldag i Troodosbergen eller kanske till den norra, turkiska delen av ön. 

Ca 8.600 kr (enkelrumstillägg ca 1.850 kr) för del i dubbelrum med balkong eller terrass, kylskåp, luftkonditionering, hårtork, kassafack mot avgift. Frukost ingår liksom bagage, mat på planet, transfer och avbeställningsskydd. Avgång från Stockholm, Göteborg och Malmö. Ving.

Olivskörd i Toscana 5 - 12 november

En spännande gastronomisk resa med möjlighet att delta i olivskörden, besöka en tryffelfestival och gå en liten matlagningskurs! 

Vi bor i kurorten Montecatini Termi några timmars färd från Milano, där vi landar. 

Vi gör en tågresa till Florens, den berömda renässans-staden, säte för Medici-ätten som med sina rikedomar agerade mecenater åt bl.a. Michelangelo. Vi får en guidad rundtur till fots och ser den mäktiga katedralen, Rådhustorget och bron Ponte Vecchio över floden Arno. 

Det blir också en utflykt till Pisa, med sitt lutande klocktorn, samt till staden Lari där borgen, en gammal fästning fortfarande är bebodd. 

I Pietranta, mest känt för sin marmor och stora olivoljeproduktion, får vi delta i olivskörden. Vi avslutar dagen med lite vin och bruschetta. 

Runt en av Toscanas mest strategiskt placerade byar, San Miniato, skördas vittryffel och under november anordnas tryffelfestivalen som vi besöker. Vi stannar även till i Vinci, Leonardos födelseplats. 

På en traditionell bondgård invigs vi i konsten att laga färsk pasta med typisk pastasås, toscanska crostini och desserten Tiramisú. Vi provsmakar också vin och olivolja.

Vi fortsätter till Lucca, där Giacomo Puccini föddes 1858. Staden omges av en 4 km lång ringmur. 

Ca 9.300 kr (enkelrumstillägg ca 995 kr) inkl flyg (med mellanlandning) del i dubbelrum med halvpension samt 2 luncher, utflykter, reseledare och avbeställningsskydd. Rolfs Flyg och Buss.

Julmarknad i Tallinn 2 - 6 december

Tallinn är en mysig stad att promenera omkring i. Här finns ett virrvarr av gränder med en speciell atmosfär och det vimlar av spännande butiker. En rundvandring genom staden tar oss flera hundra år tillbaka i tiden. Detta är en Hansastad som har likheter med Visby, Gamla Stan i Stockholm eller någon tysk medeltida stad. 

Vid Rådhusplatsen hittar du förstås Rådhuset och ett av världens äldsta apotek. Här pågår den årliga julmarknaden, så passa på att handla dina julklappar här! Priserna är betydligt lägre än hemma och här finns mycket hantverksprodukter som stickade tröjor, glas och keramik.
Både vid torget och inne i de omgivande trånga gränderna finns restauranger och barer.

Uppe på Domberget ligger de flesta av stadens mest omtalade klenoder; domkyrkan från 1219, katedralen med sina magnifika ikoner och mosaiker, slottet och parlamentet. 

Vi avreser från Stockholm måndag kväll och efter en trevlig kväll och natt ombord anländer vi till Tallinn nästa morgon.  På torsdag kväll vänder vi västerut igen. Bussanslutningar finns från olika platser i landet.
Vi bor på ett spahotell nära hamnen! 

Ca 1.892 kr (enkelrumstillägg 1.480 kr) inkl. båtresa t/r i dubbelhytt med fönster, två övernattningar i dubbelrum på spahotell i Tallinn, frukostbuffé. TallinkSilja.

Skidresa till Norge 8 - 12 mars

Följ med på en skidresa med längdskidåkning till Golsfjället i Norge. Resan arrangeras av MIS (Motion och Idrott för Synskadade i Göteborg). Buss utgår från Skåne och vidare via Göteborg vid 11-tiden upp till Golsfjället norr om Oslo.
Ni bor på hotell med helpension i fyra dagar (frukost, lunch och trerättersmiddag).
Ta med egna skidor eller så kan du hyra på plats. 

På den här resan gäller "först till kvarn" och sista dagen för anmälan är 29 november.

För mer information och anmälan kontakta MIS direkt. Tomas Gustavsson tel 070-211 22 47 eller e-post tomasgustavsson@telia.com 

Ca 5.300 kr inkl del i dubbelrum med helpension (enkelrumstillägg ca1.500 kr) och buss från Göteborg T/R.

Resan till Göteborg tillkommer.

Litterär båtsalong 18 - 19 mars

Vi fortsätter som vanligt att delta på den litterära båtsalongen som tidningen VI och TallinkSilja anordnar varje år.

Passa på att följa med på den alltid lika spännande och populära kryssningen på Ålands hav. Båten avgår från Värtahamnen i Stockholm. 

Vilka författare det blir 2020 vet vi inte ännu, men som alltid brukar det bli en trevlig blandning inom olika bokgenrer där författarna delar med sig av sitt författarskap och sina aktuella alster.
Det kommer också att finnas bokförsäljning ombord med möjlighet att få sina böcker signerade av författarna. 

Ca 2.210 kr (enkelhyttstillägg ca 220 kr) inkl. del i 2-bäddshytt med dusch/wc, välkomstdrink, middag, frukostbuffé, kaffepauser och författarnas seminarier. TallinkSilja har anslutningsbussar från ett flertal orter direkt till färjeterminalen. Anpassad hytt finns. TallinkSilja.

Teneriffa 29 mars - 5 april

På årets första badresa återvänder vi till Teneriffa, den största av de kanariska öarna. På Teneriffa växlar klimatzoner och landskap på ett dramatiskt sätt, medan man badar och njuter av solen syns samtidigt Teides snöklädda topp. 

Vi kommer att bo på sydvästra sidan av ön, i Playa de las Américas, ca 700 m från stranden och 500 m från närmaste centrum. Längs stranden går den bilfria strandpromenaden som en pulsåder från Los Cristianos genom Americas, Fañabe och ända till den lugna fiskebyn La Caleta. 

Hotellet har sju byggnader. Ni kommer att bo i ljusa och fina enrumslägenheter med wc och dusch, balkong eller terrass och pentrykök. Lägenheterna ligger i tvåvåningshus utan hiss eller i sexvåningsbyggnaden med hiss. Uppvärmd pool finns. Frukost ingår. 

Ca 9.000 kr (enkelrumstillägg ca 2.850 kr) inkl. flyg och del i enrumslägenhet med frukostbuffé, bagage, mat på flyget, transfer från flygplatsen och avbeställningsskydd. Avgång från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Ving.

Blomsterresa till Holland 24 - 29 april

Vi startar vår resa genom södra Sverige och Danmark, vidare ner i Tyskland och övernattar i området kring Bremen. Middag på hotellet.
Efter frukost fortsätter vi in i Holland och under förmiddagen reser vi över den 3 mil långa Nordsjövallen som byggdes mellan 1927 och 1932. Vi stannar mitt på vallen där det finns en utsiktsplats och en liten servering.

Resan fortsätter genom det klassiska holländska landskapet och vi anländer till vårt hotell under kvällen och äter gemensam middag. 

Idag blir det en utflykt till Amsterdam där vi inleder besöket med en båttur på stadens kanaler. Därefter blir det fri tid för lunch och på eftermiddagen besöker vi det stora Riksmuséet med konst av många av de stora holländska mästarna Rembrandt, Vermeer, Hals m.fl. Middag på hotellet. 

Denna dag ägnas åt blommorna! Vi tar oss genom blommande tulpan- och hyacintfält till Europas ledande blomsterpark Keukenhof där vi strövar omkring i några timmar. Här finns också ett orkidéhus. Vi hinner också med ett stopp hos en lokal blomsterhandlare. 

Dag fem avreser vi mot Tyskland och når på kvällen vårt övernattningshotell utanför Bremen eller Hamburg. 

Frukost och vidare mot Puttgarden och färjan. I mån av tid stannar bussen för inköp vid en gränshandel. Ankomst till Malmö 15.45 och Göteborg 20.00. 

Ca 6.600 kr inkl bussresa, färjeavgifter, fem övernattningar med frukost, fem middagar, entré till Keukenhof och Riksmuséet, båttur och reseledare. Rolfs Flyg och Buss. 

Möt våren i Stockholm 11 - 14 maj

Våren i Stockholm är fantastisk! När vädret är som bäst översvämmas parkerna av soltörstande människor och uteserveringarna är fulla med folk. Man kan t.ex. dricka en kopp te eller kaffe under de berömda almarna i Kungsträdgården. 

Varför inte ta färjan till Djurgården för ett besök på ABBA-muséet, Skansen, Gröna Lund eller Vasamuséet. Ta spårvagnen tillbaka till City.

Stadsvandringar i Gamla Stan eller på Söder kan man också följa med på. 

Prova nya maträtter på spännande restauranger, gå på Medeltidsmuseet, besök Stockholms stadshus, shoppa i Gallerian, gå på teater eller musikal är andra förslag på vad du kan hitta på under vistelsen i huvudstaden. 

Ca 2.300 kr inkl del i dubbelrum med frukost. Anpassade rum finns. Resan till Stockholm tillkommer.

Träningsresa till Kroatien 6 - 13 maj

Följ med till vackra Dalmatien med både träning och avkoppling i behagligt medelhavsklimat. 

Ni flyger till Split och reser sedan ca 1 timme till den lilla kurorten Brela beläget under det branta bergsmassivet Biokovo vid Adriatiska havet. 

Hotellet har inom- och utomhuspool, relaxavdelning och endast två minuters promenad till stranden.
Under vistelsen erbjuds två till tre träningspass per dag: vattengympa, Aqua Zumba, Zumba samt promenader.
Du bestämmer själv vad du vill delta i.

Varje morgon serveras frukt och juice och kl. 08.00 kan du sedan delta i vattenträning. 

En heldagsutflykt till städerna Split och Trogir står på programmet, bägge städernas historia går tillbaka till romartiden och är uppsatta på Unescos världsarvslista. 

Det blir också en heldagstur till ön Brac med besök i ett stenhussamhälle som exporterat sten till många byggnader runt om i världen. Ni avnjuter lunch ombord på båten. 

Ca 9.800 kr inkl del i dubbelrum med halvpension (enkelrumstillägg ca 795 kr), träningspass, juice och frukt varje morgon, utflykter, reseledare och avbeställningsskydd. Rolfs Flyg och Buss.