En tvål är inlindad med ull i olika färger, så som lila, rosa och grått.

Tovning och berättarglädje med SRF Skåne

Synskadades Riksförbund har sedan våren 2019 arrangerat kultur- och hantverksaktiviteter för personer med synnedsättning i flera delar av Sverige, genom kulturprojektet Skapa Loss. Nu har turen kommit till Skåne. Under två onsdagar och tre torsdagar i mars och april bjuder SRF Skåne in till kulturaktiviteter på distans, i samarbete med kulturprojektet och ABF i Skåne.

Två onsdagsträffar – den 17 och 24 mars – anordnas  två endagars nybörjarkurser i tovning med pedagogen Lena Scott.

Tre torsdagsträffar – 18 och 25 mars samt 15 april  -  släpper vi loss skriv- och berättarglädjen tillsammans med skrivpedagog Emelie Ånskog.

Ingen deltagaravgift tas ut för någon av kurserna.

SRF respekterar rådande restriktioner för allmänna sammankomster och försöker ständigt hitta nya sätt att genomföra våra kulturaktiviteter. Vi genomför därför denna aktivitet på distans genom Microsoft Teams, som är ett digitalt mötesverktyg för att kunna sammanföra flera personer som sitter på olika ställen. Man kan då välja att medverka via sin dator, mobil, läsplatta eller telefon.

Hoppas att du vill vara med!  Inga förkunskaper krävs och vi ser till att alla som inte tidigare använt Microsoft Teams får hjälp att koppla upp sig. Hör av dig till oss innan första mötet om du behöver hjälp!

Fördelen med tekniken är att vi nu, trots Corona, får en möjlighet att både umgås och prova på nya sätt att uttrycka oss! Och att alla kan vara med - oavsett hur långt bort man bor eller hus svårt man har att ta sig iväg hemifrån. Så ta nu tillfället och var med och skapa loss tillsammans med andra personer med en synnedsättning! 

BERÄTTARGLÄDJE
18 och 25 mars, 15 april kl. 18 – 19.30

Vi lär oss skriva och våga berätta om hur synnedsättningen påverkat ditt liv. Skrivpedagog Emelie Ånskog delar med sig av sina skrivtips under första halvtimmens föreläsning. Därefter samtalar vi med frågor och svar med deltagarna. Aktiviteten består av tre delar med avslutning med två synskadade författare och en hemlig gäst.

Föreläsningarna spelas in och sänds till deltagarna som kursmaterial. Kursen avslutas med att Emelie läser ditt manus och ger dig synpunkter på texten.

Det finns dock inget krav på dig att skriva något. Du kan vara med enbart för att lyssna och inspireras. Aktiviteten fortsätter i maj med att du erbjuds delta i en bokcirkel där du själv får påverka valet av bok.  

VÅTTOVNING 
17 mars kl. 17 - 19.

Tova ett tvål. Det låter kanske konstigt, tova ett tvål. Egentligen så skulle det kanske heta intovat tvål, då man lägger ull runt om tvålet och tovar det så det får ett hölje/skal av ull. Resultatet blir en skrubb/peeling tvål som man kan använda till skönhetsvård och även väldigt bra efter trädgårdsarbete.

Inga förkunskaper krävs.

NÅLTOVNING
24 mars kl.17 – 19.

Tova din egen påskkyckling.

Här använder vi en speciell nål som heter filtnål. Den har så kallade hullingar på sidorna som gör att den drar med sig den torra ullen när man sticker/nålar i ull som man formar till olika former. I denna kurs kommer vi tova en enkel form som vi gör till en kyckling. Denna form är även en bra grund till många andra figurer så om ni tycker det är roligt att nåltova så kan ni tova tex tomtar, djur änglar mm av denna form.

Inga förkunskaper krävs.

Materiell till båda kurserna i ull kommer skickas hem till deltagarna i  brev utan extra kostnad.

ANMÄLAN
Det går bra att anmäla sig till båda kurserna, eller enbart en. Antalet platser är begränsade. Anmälan sker till kansliet SRF Skåne 042 777 75 eller mejla srfskane@srfskane.se.

Sista anmälningsdag är den 26 februari kl. 12. Vid anmälan ber vi dig meddela oss vilken eller vilka kurser du önskar delta i. Din anmälan är registrerad först då kansliet bekräftat att det mottagit den. I bekräftelsen kommer även utförliga instruktioner om hur du ansluter dig till Teams.

Mer information om Berättarglädje: Jan-Olof Asp 070 554 36 28 eller mejla jan-olof.asp@srfskane.se .

Om Tovningskurserna Lizz Malmborg 070 242 60 74 lizz.malmborg@gmail.com

Välkommen

önskar

Arbetsgruppen för Kultur och fritid