Logotypen för syntolkning består av en rosa rektangel/platta med ett svart illustrerat öga på. Ögat är illustrerat med en svart kontur och har en rosa fylld cirkel markerad för iris. Ovanför ögat finns tre böjda linjer, vågor, också i svart.
Symbolen för syntolkning.

Syntolkning

Syntolkning är en informationsinsats där synintryck beskrivs för den som ser dåligt eller behöver syntolkning av något annat skäl. Det är en så kallad tilläggsinformation.

SVT, TV4, Utbildningsradion och de flesta strömningstjänster (exempelvis Netflix, Disney+, Amazon Prime och Apple TV+) erbjuder syntolkade program. Teatrar och idrottsevenemang syntolkas också. Vissa museer anordnar syntolkade föreställningar. Informationsvideor som statliga myndigheter, regioner och kommuner gör ska också syntolkas. Det går även att lyssna på syntolkning av en biofilm i mobilen och när SRF-föreningar ordnar gruppsyntolkningar.

SRF:s plattform och praktisk information om syntolkning

Synskadades Riksförbund vill att det ska gå att få syntolkning även i många andra sammanhang. Det kan till exempel gälla i samband med ledsagning, i skolan eller på jobbet när det behövs. Nedan följer en samling länkar till olika informationskällor om syntolkning.

Synpunkter och frågor

Om du har synpunkter på eller frågor om syntolkning skriv till info@srf.nu