Rätten till personlig rörlighet

Detta är ett budskap till alla politiker, kollektivtrafik, beslutsfattare och journalister. De flesta sätter sig i bilen när de vill åka någonstans.

Vi måste planera våra resor och vår assistans upp till 48 timmar i förväg. Tänk om du måste vänta i 24 timmar innan du får sätta dig i din bil.

Den mänskliga rättigheten till personlig rörlighet omfattas av det hållbara utvecklingsmålet 11.2 och artikel 20 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Enligt denna konvention ska vi kunna planera, boka, betala och kontrollera våra resor själva.

Tyvärr är det fortfarande en utmaning att köpa en biljett och att veta när tåget är försenat när man är synskadad.

Vi vill att du agerar nu

Se till att vi kan hitta rätt på stationen, på perrongen och när vi, byter från tåg till buss.

Slå på högtalarljudet på tågstationer och i bussar för att informera oss om när vi åker, vad nästa hållplats är och vilken destination vi är på väg till.

Se till att assistans finns tillgänglig överallt, utan kostnad och när vi behöver den, inte efter 24 timmar!

Dela denna video och gör all kollektivtrafik tillgänglig för blinda och synsvaga personer.

Filmen har fått stöd från Europeiska Unionens program Rättigheter, jämlikhet och medborgarskap.

Syntolkning av videon

Ett brev singlar ner och hamnar hos två män och en kvinna. En manlig förare åker iväg i en bil. Ett par händer skrollar på en bokningsapp på en smart telefon.
Dagen övergår till natt.
Dokument ur FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och FN:s hållbarhetsmål  11 Sustainable cities and communities är i bild.
En kvinna med glasögon gör ett biljettköp vid en biljettautomat. På plattformen i väntan på tåget håller hon biljetten nära ögonen.
En man med vit käpp är på väg uppför en trappa. Han läser information i punktskrift som är placerad på ledstången. Mannen ledsagas till en bussterminal.
I en annan buss står en man med ledarhund. Han kliver av bussen.
På en tågplattform blir en kvinna i snickarbyxor mött av en ledsagare i uniform.
I slutet av videon visas olika kollektiva färdmedel på en fyrdelad bild. Genom ett tågfönster ser vi tågresenärer passera.