Smartphones

Smartphones är ett samlingsnamn för den nya generationens telefoner.

Enkelt förklarat skulle man kunna säga att det är en handdator med telefonfunktion som man manövrerar genom att använda sina fingrar på skärmen.

Det finns i huvudsak två system för telefonerna, det ena systemet tillverkas av Apple och heter IOS för iPhone. Det andra systemet heter Android och används av fler olika tillverkare.

Med smartphones kan man använda appar (program) till att, förutom ringa, även skicka e-post, kalenderfunktioner och söka information på internet.

Som synskadad kan man även med hjälp av vissa appar underlätta sin vardag. Bland annat finns det appar där man fotograferar ett dokument för att sedan få det uppläst via sin smartphone. Man kan även installera en app som talar om vilken färg ens kläder har, eller en navigeringsapp där man får hjälp att gå från en adress till en annan. För den biointresserade finns det även en syntolkningsapp.

Många gånger är det även bättre att använda sin smartphone då det är enklare att få en överblick på skärmen då apparna ofta innehåller mindre information och därmed är smidigare att använda än de hemsidor man kan gå in på via sin dator.