Illustration av spelplan med spelpjäser, tidtagarur, stationshus och tärning i rött och blått. Högst upp texten ”Färdtjänstresan Livspussel PRO”.
Illustration av spelet som finns på färdtjänstresan.se

Färdtjänstresan: Ett spel bortom kontroll

Vi har gjort en unik färdtjänstkartläggning i alla Sveriges 290 kommuner. Resultatet presenteras som ett sällskapsspel – Färdtjänstresan (Livspussel Pro).

Vi har granskat färdtjänstreglerna i alla Sveriges kommuner i 5 olika avseenden:

  • Om det finns möjlighet att resa hela dygnet.
  • Om det finns möjlighet att beställa hela dygnet.
  • Om det finns begränsningar i antalet resor man får göra.
  • Om det finns någon förbeställningstid och vad den i så fall är.
  • Om det är möjligt att göra korta stopp under resan för att hämta/lämna barn på förskola.

Dessa parametrar utgör en viktig grund för att färdtjänsten ska vara den flexibla samhällsservice som krävs för att synskadade ska kunna förflytta sig smidigt och ha en fungerande vardag. Om du vill läsa mer om vår vision för färdtjänsten i Sverige kan du göra det här.

Vi presenterar kartläggningen genom det fiktiva sällskapsspelet Färdtjänstresan (Livspussel PRO). Spelet visar den bristfälliga färdtjänsten i Sverige på ett sätt som är lätt att tillgodogöra sig även för den som inte vet något om färdtjänst. Det blir tydligt hur regler och begränsningar slår mot det vardagliga liv som många andra tar för givet. Länk till Färdtjänstresan (Livspussel PRO).

Vad är din upplevelse av färdtjänst?

I samband med kartläggningen vill vi ha in vittnesmål från färdtjänstresenärer och hur de tycker att färdtjänsten fungerar. Mejla din historia på fardtjanstspelet@srf.nu eller ring på telefonnummer 08-39 90 05. Telefonen är bemannad under kontorstid, men det går bra att tala in ett röstmeddelande när som helst på dygnet.

  1. Frågor och svar om Färdtjänstresan

    Här har vi samlat grundläggande frågor om spelet Färdtjänstresan, varför vi gör den här kampanjen samt vad färdtjänst och vilka vi är.