Vita käppens dag i distrikten

Aktiviteten har passerats

Vita käppen är den mest kända symbolen för personer med synnedsättning.

Den 15 oktober firas Vita käppens dag på flera håll i landet. 

Synskadades Riksförbund Västmanland

På den internationella Vita käppens dag tar Synskadades Riksförbund Västmanland en promenad på Västerås gator för att uppmana allmänheten till en ökad förståelse för den vita käppen.
Promenaden avslutas med en gemensam fika. 

Samling klockan 17:00 vid Apoteket Hjorten på Stora gatan.

Kontakt: Synskadades Riksförbund Västmanlands län 072- 141 91 66 

Synskadades Riksförbund Jämtland

Georg Witthoff och Therése Persson kommer att stå på Föreningspunkten på Östersunds sjukhus mellan 10.30- 13.00 på Vita käppens dag.
Georg Witthoff ska visa och berätta om den vita käppen samt testa olika typer av vita käppar. Det kommer även att finnas broschyrer på plats.

Synskadades Riksförbund Uppsala län

Uppsaladistriktet har bjudit in trafikdirektören Johan Wadman samt viceordförande i kollektivtrafiknämnden Jenny Lundström. De ska ha med sig någon från UL som kan tekniken. Gruppen ska ta Upptåget från Uppsala till Tierp.
I Tierp blir det lunch och sedan reser sällskapet tillbaka till Uppsala.
Representanterna för UL ska få prova på att använda fingerad optik.
Syftet är att påpeka svårigheter att resa för personer med synnedsättning.

Synskadades Riksförbund Västernorrland

I Västernorrland kommer två lokalföreningar att ha aktiviteter i samband med Vita Käppens dag.
Synskadades Riksförbund Örnsköldsvik ska ha öppet hus på kommunen. Besökare ska ha möjligheter och prova på att med mörka glasögon använda vit käpp och ledarhund.
Synskadades Riksförbund Härnösand ska gå tillsammans genom staden och samlas på något kafé och fika. 

SRF Kristianstad-Bromölla

Lokalföreningen besöker ett nyöppnat köpcentrum som heter C4 shopen. Tanken är att chefen för shopen ska berätta om hur den är byggd för att passa personer med vit käpp. Lokalföreningen vet ännu inte hur butiken fungerar för personer med vit käpp.
Lokala medier kommer att inbjudas. 

Synskadades Riksförbund Bohuslän

Bohusdistriktet har en hjälpmedelsvisning där två företag visar hjälpmedel. Medlemmarna har möjlighet att testa olika hjälpmedel och ta en fika tillsammans. 

Synskadades Riksförbund Kronoberg

På Vita käppens dag har Synskadades Riksförbund Kronoberg en mörkerpromenad med inbjudna kommunpolitiker och någon tjänsteman från Tingsryds kommun.

Promenaderna startar vid varuhuset Börjes i centrala Tingsryd. Tre grupper går tre olika promenadstråk i centrumkärnan i drygt en timme.

Den 20 november följer distriktet upp den Vita käppens dag med samma personer och granskar bra och dåliga inslag i stadsbilden. 

Synskadades Riksförbund Göteborg

SRF Göteborg kommer att använda dagen kreativt och utveckla sitt insiktsarbete. Göteborgarna har bjudit in rådsledamöter och andra medlemmar som har hjälpt till i det utåtriktade arbetet med föreningens insiktsutbildningar. Det är utbildningar som bland annat hålls för skolklasser, arbetsplatser och politiker.

Plats: Stadens ”pop up” verksamhet ”Insiktsarenan” där Synskadades Riksförbund Göteborg ska inhämta inspiration.
Insiktsarenan är en tillfällig verksamhet som staden har för att utbilda sina anställa kring vad det kan innebära att ha en funktionsnedsättning.

Vi har bjudit politiker från Borås stad till Stora torget för att prova på att ta sig fram i stan med hjälp av ledstråken.

SRF Borås

Vi kommer att ha med oss käppar, bindlar, fingerad optik för att se hur det är att ta sig fram som helt blind respektive med synrester.

Kontaktuppgifter till distrikt och lokalföreningar.