Sara sitter i en soffa. Hon har ljust hår i flätor, en rosa tröja och ett färgglatt halsband.

"Jag har lärt mig läsa två gånger"

Sara Shamloo Ekblad har en svår synnedsättning och använder punktskrift som sitt skriftspråk.

– Jag har alltid skrivit och läst mycket. Jag har lärt mig att läsa två gånger. Först svartskrift när jag såg och sedan punktskrift när jag började se sämre, säger hon.

Det var viktigt för henne att det skulle gå snabbt att lära sig punktskriften eftersom hon inte ville förlora sitt skriftspråk. Att bara läsa talböcker var inget alternativ för Sara. Talböcker fungerar bra som komplement till punktskrift men för henne är skriftspråket det viktigaste.

Sedan några år tillbaka leder Sara studiecirklar i punktskrift i sin lokalförening inom Synskadades Riksförbund. Hon tycker det är roligt att se när människor upptäcker att det inte var så svårt som de trodde att det skulle vara att lära sig punktskrift.

Hur svårt är det att lära sig punktskrift?
– Min erfarenhet är att folk blir häpna över hur lätt det är, men för vissa kan det så klart vara svårare, om man har dålig känsel eller problem med språket. Då får man jobba med det på ett annat sätt.

Sara tycker det är viktigt att folk lär sig punktskrift, men att man ska göra det för sin egen skull.
– Motivationen för att lära sig punkt är olika för olika individer, det gäller att komma på hur punktskriften skulle kunna underlätta i ens vardag, funderar Sara.