En kvinna skriver på en dators tangentbord. Till tangentbordet är en punktskriftsdisplay kopplad. Bilden är tagen uppifrån och kvinnans händer och armar syns.
En bärbar dator med en punktskriftsdisplay.

Värdet av punktskrift

Vad punktskrift kan betyda för den som använder den till vardags.

Med hjälp av braille går det faktiskt att ha kontroll. Kontroll på vad andra säger och vad man själv säger och ska säga samtidigt som fingrarna känner av skriven text. 
Kaj Nordquist i novellen Efter 36 år.

Jag tar ett djupt andetag, med händerna vilande på manuset. Mitt i spänningen känner jag mig ändå lugn – jag vet att jag har orden i mina fingrar.
Idag är punktskriften självklar för mig, lika självklar som den ”vanliga” skriften. Obehindrat kryssar jag mellan mina två skriftspråk, beroende på vad jag ska göra. Jag känner en stor trygghet och glädje i detta. 
Ann Jönsson i den vinnande novellen i Gränslandet. 

Jag ville bara berätta för dig att vi hör samman du och jag. Du med din upphöjdhet och jag med min fingertoppskänsla. Vi är helt enkelt som handen i handsken!
Lena
Länk till Lenas berättelse. 

Punktskriften gör mig självständig. Jag kan läsa det jag själv skriver, vilket inte är någon självklarhet för oss som inte ser. Ge oss den friheten!
Punktskrift enligt Eva
Länk till Evas berättelse.

Jag har alltid skrivit och läst mycket. Jag har lärt mig att läsa två gånger. Först svartskrift när jag såg och sedan punktskrift när jag började se sämre.
Sara Shamloo Ekblad
Länk till intervju med Sara Shamloo Ekblad

Jag tyckte punktskriften verkade lite förlegad. Nu inser jag att den som kan hantera den är en vinnare.
Per Nord