Guide till Kivra

Följande fungerade 2017-03-09 med skärmläsaren Jaws och Windows 7, webbläsarna Firefox och Internet Explorer 11. Det bör fungera på liknande sätt även med andra skärmläsare och operativsystem.

Gå till www.kivra.com

Sök efter "logga in" med ctrl+f (VO-+f om du använder en mac-dator)

När du har loggat in på Kivra trycker du "enter" på den avsändare du vill läsa post från eller på ett enskilt brev om det visas under olästa brev. Samtliga avsändare finns på rubriknivå 3. Du kan navigera mellan avsändarna med siffran 3. Tyvärr kan skärmläsarna inte notera att avsändarna är länkade, men länkarna går trots det att aktivera med "enter" eller med dubbeltryck.

Gå därefter högst upp på skärmen. Troligen kom du dit automatiskt. Tryck på siffran 3. Du kommer nu till avsändaren du aktiverade tidigare.

Nedanför bör du se en text av typen:
"MARS 2016. Brev från: Skatteverket, Ämne: Din inkomstdeklaration 2017, Inkommet: 2017-03-08 Knapp"

Tryck mellanslag eller Enter för att aktivera knappen (kan variera beroende på system och skärmläsare, men det är en vanlig knapp).

Du bör nu se länkar för att kunna ladda ner och skriva ut. Om inte, gå längst upp. Pila dig neråt.

Nedanför dessa länkar kan du läsa brevet utan att ladda ner. Nedladdningslänken leder till en PDF-fil som du i de flesta fall kan läsa. Ibland kan man behöva ladda ner själva PDF-filen.

Ett undantag är csn:s årsbesked där man måste OCR-bearbeta filen.

Du som har Jaws 17 eller senare kan ocr-bearbeta en pdf-fil genom att trycka kommandot "Insert+mellanslag" följt av "o" och sedan "d". Det går också att använda ett separat ocr-program, såsom KNFB Reader, Openbook eller Omnipage.

Om du vill läsa fler brev trycker du på knappen Arro_back, Tillbka_knapp längst upp på skärmen. Sedan gör du om proceduren enligt ovan.

Appen

I kontakter med Kivra har vi fått reda på att de planerar en helt ny app senare i år. De har då försäkrat att tillgängligheten ska finnas med. Den nuvarande appen kommer inte att utvecklas.

Istället rekommenderar vi att du lägger en genväg till deras hemsida www.kivra.com på hemskärmen i din iPhone (tryck på dela i Safari när du befinner dig på Kivras startsida innan du loggar in, och sedan på Lägg till på hemskärmen).

Om du vill läsa pdf:er i iBooks kan du trycka på Ladda ner när du öppnat ett brev och sedan på Öppna i iBooks långt upp till vänster på skärmen.