Logotypen för syntolkning består av en rosa rektangel/platta med ett svart illustrerat öga på. Ögat är illustrerat med en svart kontur och har en rosa fylld cirkel markerad för iris. Ovanför ögat finns tre böjda linjer, vågor, också i svart.
SVT:s och TV4:s gemensamma symbol för syntolkning.

Hur du ser syntolkning i SVT och TV4

Här kan du läsa om hur du ser syntolkade program i SVT och i TV4.

Du kan få syntolkning i många andra sammanhang också. Läs mer på vår sida om syntolkning.

  • I SVT kan du se syntolkade program både i den marksända tv:n och via SVT Play på webben, i mobilen, i surfplattan eller via Apple TV eller Google TV.
  • I TV4 kan du se syntolkning via TV4:s syntolkningssida på webben. 
  • Syntolkning förekommer även i vissa andra kanaler (till exempel TV3, Kanal 5 och Discovery). Tyvärr har vi i dagsläget ingen information om hur du tar del av syntolkning i dessa kanaler.

Syntolkning från SVT i vanlig tv

Vissa program syntolkas i SVT 24. Titta i tablån för SVT 24 för att se vad som syntolkas i vanlig tv. SVT informerar också om att ett program är syntolkat i anslutning till den ordinarie tv-sändningen. Då visas också SVT:s och TV4:s gemensamma syntolkningslogotyp i form av en rosa platta med ett öga med vågor ovanför. Den syns längst upp på sidan.

Syntolkning i SVT Play.se via webben

För dig som använder tal eller punktskrift, skärmläsare, finns ett särskilt val längst upp i toppnavigeringen för att komma direkt till syntolkade program.

Ett sätt för alla att komma direkt till syntolkade program är att klicka på SVT Plays lista med syntolkade program:

Länk till SVT Play 

Högst upp på syntolkningssidan visas alla senaste avsnitten av syntolkade program. Det går att välja mellan att lista avsnitten utifrån popularitet eller utifrån senast sända avsnitt. Längre ner på sidan finns alla program som är syntolkade listade från a-ö. 

Om du har cookies aktiverat i din dator och en gång har tittat på ett program med syntolkning ska syntolkning alltid spelas upp automatiskt för program som är syntolkade även om du väljer att spela upp dem via en vanlig kategori eller genom att använda sökfunktionen.

Syntolkning från SVT Play via SVT Play för iPhone och iPad

I SVT Playappen väljer du fliken "Kategorier" längst ner på skärmen och kategorin Syntolkat. Kategorin ligger långt ner på skärmen.
Välj och starta det program du vill se.
I spelaren som finns långt uppe på skärmen finns ett alternativ som heter "Hjälpmedel och undertexter". För dig som ser visas det i form av en "uppochnedvänd pratbubbla".

Välj detta alternativ, sedan "Syntolkning" och därefter "Stäng".
Tills du gör ett nytt val i hjälpmedelsmenyn blir alla program som har syntolkning syntolkade, oavsett var i appen du startar dem.
Du kan växla mellan att ha syntolkningen av och på medan du tittar på ett program.

När du börjat titta på ett program sparas det under fliken "För dig, fortsätt titta".
Du kan streama program via Airplay eller Chromecast om du har Apple TV eller Chromecast.

Syntolkning från SVT Play via appen för Apple TV

Välj fliken "Kategorier" och sedan kategorin Syntolkning. Här visas alla syntolkade program. Välj ett program. De syntolkade avsnitten visas separat längst upp i programlistan.
Obs! Av tekniska skäl finns i dagsläget inget sätt att ställa in så att syntolkade program spelas upp automatiskt om du väljer att spela upp ett program som är syntolkat från ett annat ställe i appen, till exempel under "Populära program".

Däremot kan du välja att fortsätta titta på ett program som du redan har börjat titta på under fliken "För dig", "Fortsätt titta".

Syntolkade program i TV4

TV4 tillhandahåller tyvärr bara program via sin speciella webbplats för syntolkning.

Ibland förekommer tyvärr en viss eftersläpning på några dagar för när syntolkade program läggs upp för efterhandstittning. Det gäller även om programmet gick att se live samtidigt som programmet utan syntolkning sändes i vanliga TV4.

Om du går till https://tv4.syntolken.se ser du länkar till alla program som är syntolkade i TV4. Här finns också instruktioner om hur du kan styra TV4 play-spelaren med tangentbordet om du använder en dator. Om du har en skärmläsare kan du behöva stänga av den speciella markören. Har du Jaws gör du det med insert+z.

Välj ett program och sedan ett avsnitt. Tryck sedan på Start playback.

Den här sidan lämpar sig bäst att användas från en dator. Om du använder en mobiltelefon kan du behöva göra en inställning som gör att webbplatsen tror att det är en dator du använder. Kontakta oss på Synskadades Riksförbund om du behöver hjälp att se TV4:s syntolkning via mobilen så försöker vi lösa detta.

Ibland informerar TV4 också om att ett program är syntolkat i anslutning till den ordinarie tv-sändningen. Då visas också SVT:s och TV4:s gemensamma syntolkningslogotyp i form av en rosa platta med ett öga med vågor ovanför. Den syns längst upp på sidan.

Syntolkade program från Utbildningsradion (UR)

Utbildningsradion producerar ett antal syntolkade program vanligen sänds i SVT24. Numera finns en speciell kategori i UR:s playtjänst: urplay.se. Gå till Kategorier och sedan till syntolkat eller följ länken nedan. Du kan spara kategorisidan som ett bokmärke/en favorit i din webbläsare.

Till kategorin syntolkat på UrPlay

Läs mer om

Synpunkter

Om du har synpunkter på artikeln eller på själva syntolkningen kan du kontakta Synskadades Riksförbund på info@srf.nu eller 08-39 90 00.