Om du har svårt med knappsatsen på din mobil

Det finns flera saker du kan göra om du tycker att den numeriska knappsatsen på din mobiltelefon är svår att använda.

Det gäller både när du vill ringa upp någon du inte har i din kontaktbok och när du ringer olika talsvarstjänster där du ska göra val med knappsatsen.

När du vill ringa till någon

När du vill ringa till någon kan du tala till telefonen. Du kan säga numret som ska ringas upp, till exempel "noll åtta, trettionio nittio noll noll". Detta gäller oavsett om du har iPhone eller Android.

Om du använder iPhone måste numret du ringer bestå av minst åtta siffror.

Om du har en iPhone kan du alltid hålla in den runda knappen, hemknappen eller sidoknappen som du startar telefonen med för att tala till assistenten Siri. Har du en Android rekommenderar vi att du läser hur du gör i telefonens manual ifall du inte redan vet.

Knappval för dig med iPhone och VoiceOver

Försök att använda ett headset, med eller utan sladd.

Om du vill kunna göra knappsatsval när du inte använder headset måste du tyvärr hålla luren ett par centimeter från örat. Då slås normalt högtalaren i gång. Det kan vara svårt att höra knappvalen, men du kan göra inställningar i telefonen som bör underlätta.

Gå till VoiceOvers inställningar, till exempel genom att öppna "Inställningar". Sedan går du till "Hjälpmedel", "VoiceOver". Du kan också säga inställningar, VoiceOver till Siri.

Här finns det ett alternativ som heter "Välj högtalare automatiskt vid samtal". Om du avaktiverar detta alternativ kan du hålla luren ett par centimeter från örat och få återkoppling när du gör dina knappsatsval.

Om du tillfälligt vill slå på högtalaren under samtal kan du välja "Högtalare" när du har påbörjat ett samtal. Du måste först dölja telefonens knappsats. Det gör du längst ner till höger på skärmen.

Sifferkombinationer i dina kontakter (Android och iPhone)

Sifferkombinationer du ofta använder för knappsatsval kan du lägga in i dina kontakter. När du skriver in telefonnumret i kontaktboken skriver du ett eller tvåkommatecken efter telefonnumret och sedan kombinationen av siffror. När det finns ett kommatecken i numret gör telefonen en paus på några sekunder när den slår. Exempel: Du ringer SJ:s kundtjänst och du vill alltid komma till kundtjänsten för resenärer med funktionsnedsättning. Den har i dagsläget knappsatsval 5. Då skriver du först in kundtjänstens nummer. Det är 0771-75 75 75. Du gör inmatningen utan bindestreck och mellanslag). Sedan skriver du två kommatecken och därefter siffran 5.

Om du använder iPhone får du kommatecknet genom att trycka på skift långt ner till vänster på tangentbordet. Kommatecknet ligger då där siffran 4 brukar ligga.

Om du har en androidmobil bör du hitta kommatecknet under tangentbordet för symboler.

Hur många kommatecken som behövs beror på hur länge du behöver vänta från det att samtalet kopplats tills att knappsatsvalet ska göras. Du får prova dig fram helt enkelt.

Om du ibland behöver slå en sifferkombination, men inte alltid, gör du på samma sätt, men skriver ett semikolon istället för ett kommatecken.

På iPhone ligger semikolon där siffran 6 brukar ligga om du trycker ner skift.

Det här alternativet kan vara bra om du ringer till ett nummer där det går att bli uppringd om telefonkön är lång. När det är dags att slå sifferkombinationen trycker du på "Ring upp" eller på luren. Om du använder VoiceOver behöver du dölja telefonens knappsats först. Det gör du längst ner till höger på skärmen.

Mobiltelefoner med fysiska knappsatser

Det finns androidtelefoner speciellt gjord för synskadade som både har pekskärm och en fysisk knappsats. Kontakta oss för mer information genom att skriva till info@srf.nu eller ringa 08‑39 90 00.