SVT:s logotyp för uppläst text. En ljusgul bottenfärg med ett stort T och tre böjda streck ovan i svart.

Uppläst text

Efter ett långvarigt påverkansarbete från SRF och föreningen Unga med Synnedsättning (US) har det blivit betydligt enklare att ta del av SVT:s upplästa text för hela program och enstaka inslag på andra språk än svenska.

Det går både för direktsända tv-kanaler och för program du ser i efterhand för SVT Play.

Tjänsten finns för iPhone, android och på webben samt i viss mån även i marknätet, alltså via vanliga tv-apparater. Hur du använder uppläst text i en vanlig tv-apparat varierar mellan olika märken och olika nät. Därför har vi inte någon instruktion om hur det fungerar i den här artikeln.

Komma i gång, för dig med iPhone och Android

För att komma i gång, välj fliken Kanaler bland flikarna längst ner i SVT Play-appen. Starta en kanal som sänder ett program på annat språk än svenska.

Vänta om det inte skulle finnas en sådan sändning för tillfället. Leta sedan upp knappen Hjälpmedel och undertexter i spelaren. Den visas i form av en pratbubbla med två streck i. för den som ser. Det fungerar på samma sätt som för syntolkning. Markera uppläst text.

Om du vill se bilden trycker du sedan på Stäng. Vill du växla mellan uppläst text och att inte ha texten uppläst kan dialogen med val för uppläst text vara öppen. Det skulle kunna vara praktiskt om du exempelvis vill höra engelska inslag i en nyhetssändning, men vill få uppläsning när det är på andra språk. Du kan använda airplay för iPhone för att strömma till Apple TV och därmed titta i en vanlig tv. Du kan också använda Chromecast.

SVT har en kategorisida för program med uppläst undertext: https://www.svtplay.se/genre/upplast-undertext

Vidare går det numera också att ta del av uppläst undertext via Apple tv, både för kanaler och efterhandstittning. Den som använder skärmläsare kan också slå på och av talet. Här görs valet på lite annat sätt än i mobilen och valet verkar tyvärr behöva göras varje gång.

  • Starta en uppspelning. Om du tittar på en kanal klickar du därefter två gånger så att listan över kanaler försvinner. Nu är du i spelaren.
  • VoiceOver säger troligen ”undertexter 1 av 2 markerad". Dra fingret åt höger tills VoiceOver säger "ljud 2 av 2 markerad".
  • Dra fingret nedåt. Fokus finns nu på möjlighet att stänga av starka ljud. Dra fingret åt vänster tills VoiceOver säger "ljud svenska". Dra fingret nedåt tills VoiceOver säger "uppläst undertext". Klicka. Nu ska den upplästa undertexten vara påslagen.

Din röst är viktig för en bra utveckling av uppläst text

Eftersom dessa nya tjänster är under utveckling är både vi och SVT mycket angelägna om att få höra hur det fungerar för dig. Du kan skriva till Henrik Göteson på SRF, henrik.gotesson@srf.nu, och till svtplay@svt.se

Uppläst text hos SVT i marknätet

Tjänsten uppläst text tillhandahålls också via marknätet för den som inte är ansluten till ett kabel-tv-nät. Även vissa kabel-tv-operatörer tillhandahåller tjänsten. Under Inställningar, Tillgänglighet, ska "ljudbeskrivningar" väljas. För mer information hänvisar vi till SVT. De nås per telefon: 08-784 20 00, öppet klockan 14 till 22 dagligen förutom stora helgdagar.

I SVT:s kontaktforum finns också ett inlägg från SVT om hur du ser uppläst text i marknätet.

Uppläst text i TV4

TV4 tillhandahåller uppläst text i marknätet på samma sätt som SVT (se ovan).

Relaterat

SRF:s samlingssida om syntolkning

Här hittar du bland annat information om syntolkning i tv och på bio.

Uppdaterat: 2022-02-25