Två händer skriver på punktskrivmaskin
Punktdisplayer översätter texten från en bildskärm till punktskrift. Det finns punktdisplayer som passar både datorer och smarta telefoner.

Hjälpmedel

Det som är svårt att göra med synnedsättning kan bli lättare med någon teknisk pryl. Hjälpmedel kan vara till exempel talande vågar och talsynteser som läser upp vad man skriver på datorn. Eller det kan vara måttband med punktmärkning eller dymotejp att märka upp burkar med.

Allt som kan underlätta livet med synnedsättning har inte den avsikten från början och kallas officiellt inte för "hjälpmedel". Exempelvis har datorer gjort livet mycket enklare och smartphones håller på att göra det nu.

Hjälpmedel som har med jobbet att göra får man från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Hjälpmedel som inte har med jobbet att göra kan man få från Syncentralen. Eller så köper men dem själv. Det kan vara en väg att gå om landstinget inte beviljar det hjälpmedel du behöver.

Det finns ett antal företag som säljer hjälpmedel för personer med synnedsättning. De flesta av dessa företag återfinns i branschföreningen Svensk Syn som också återkommande arrangerar hjälpmedelsmässor på olika platser i landet där man kan träffa företagen och testa deras produkter. Läs mer på Svensk Syns hemsida.

En bred presentation av olika hjälpmedel som förekommer finns i boken Vardagstips för personer med synnedsättning.