Prognos och behandling

Läkaren ställer frågor som relaterar till synen så som dagliga sysslor, svårigheter att köra bil, läsa eller andra besvär. Svaren hjälper läkaren att förstå vilka synproblem patienten har.

Nya glasögon kan ibland förbättra synen och en operation kan undvikas. Om synen inte förbättras med glasögon överväger läkaren ett kirurgiskt ingrepp.

Gråstarrskirurgi

Med hjälp av speciell utrustning mäter man ögat och bestämmer styrkan på den nya lins som ska opereras in. Under operationen tas den grumliga linsen bort och ersätts med en konstgjord lins av plast. Idag anser man att grå starr bör opereras innan synen blivit helt fördunklad. Om man väntar för länge kan starren bli "övermogen" och skapa en inflammation i ögat. För de som inte har några fler ögonsjukdomar medför operationen en synförbättring hos mer än 9 av 10 opererade.

Före operationen droppas vidgande ögondroppar i ögat. Bedövningen som används ges i droppar innan operationen och/eller sprutas direkt in i ögat vid operationens början. Operationen tar ungefär en kvart. Ett 2,75 mm långt snitt görs i änden av hornhinnan, länk till förklaring nedan. Linsen sitter inuti linskapseln som är en mycket elastisk hinna som håller linsen på plats. För att ta bort den grumliga linsen öppnas främre delen av linskapseln. Ett tunt rörformat instrument slungar med ultraljud sönder och suger ut linsen.

Den nya linsen är mindre än en lillfingernagel och gjord av ett mjukt plastmaterial vilket gör det möjligt att vika linsen dubbel när den ska föras in i linskapseln, se bildlänk nedan. Den viks sedan ut av sig själv inne i kapseln. Tack vare den mjuka linsen behöver man inte vidga snittet så mycket som man gjorde förut och ögat läks snabbare och inga stygn behöver användas.

Det är inte ovanligt att ögat har i det närmaste normal synskärpa redan dagen efter operationen. Efter att ha vilat en stund får patienten åka hem. Ofta görs bara en kontroll efter operationen. Då får man även en remiss till optiker för att prova ut nya glasögon, vilket oftast behövs, i varje fall för läsning.