En hand håller i en fjärrkontroll bredvid en TV.

TV blir allt tillgängligare

Sedan länge finns AppleTV, en box du kopplar till din TV för att komma åt smarta tjänster som Netflix, Youtube och playkanaler. AppleTV har utmärkt sig genom att, precis som övriga Apple-produkter, ha inbyggd talsyntes. Numera har alternativen utökats för den som har en synnedsättning och vill titta på TV.

Både Panasonic, Samsung och Sony erbjuder numera tal i sina TV-apparater. Stödet finns i princip i alla apparater som köps idag, men både funktion, kvalitet och röst varierar. Gemensamt är att menysystem, kanalval och information om program går att få uppläst.

Vid vårt test kunde vi konstatera att Panasonic har kommit längst i sitt arbete. Det går lätt att aktivera talfunktionerna och det finns ett nybörjarläge där man får alla funktioner beskrivna. Det är dessutom rösten Alva som pratar, känd bland många synskadade.  Information om programmen och den elektroniska programguiden fungerar fint, däremot inte de smart-funktioner som finns i TV:n.

Det är bara i Sonys flaggskepps-TV som vi får även delar av smart-funktionerna tillgängliga, detta tack vare att denna TV använder Android och deras tjänst Talkback.  Samsungs TV klarade sig sämst, bland annat på grund av att rösten lät lite sluddrig och burkig. För samtliga modeller verkar det inte gå att aktivera talfunktionen på egen hand om man inte ser.

Utvecklingen på TV-marknaden går snabbt framåt och det här är en trevlig utveckling och visar på vilka möjligheter framtidens TV kommer ha. Däremot är det fortfarande så att om man som gravt synskadad vill ha en fullständig åtkomst till Play-tjänster så är det AppleTV som gäller.