Pristagaren står i en talarstol med en mikrofon framför sig. Hon har långt inflätat mörkt hår och ler.
Yetnebersh Nigussie tar emot Right Livielihood-priset i Stockholm den 1 december.

Blind jurist vinnare av "Alternativa Nobelpriset"

Människorättsjuristen Yetnebersh Nigussie från Etiopien är en av vinnare av Right Livelihood-priset 2017, det som även kallas "Alternativa Nobelpriset".

Den 35-åriga juristen Yetnebersh Nigussie får priset ”för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av personer med funktionsnedsättning så att alla kan nå sin fulla potential och att samhället attityder förändras”.

Det berättade Right Livelihood-stiftelsens chef Ole von Uexkull när priset tillkännagavs vid en presskonferens i Stockholm.

– Det är en enorm ära att få motta det prestigefulla Right Livelihood-priset. Detta erkännande ger ny energi till kraven om att fullt ut och inom livets alla områden inkludera personer med funktionsnedsättning, säger Yetnebersh Nigussie.

Hon är idag senior rådgivare för inkludering på organisationen Light for the World.

Yetnebersh Nigussie blev blind vid fem års ålder i sviterna efter hjärnhinneinflammation. Hon har varit aktiv i fler än 20 etiopiska organisationer inom området mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Det är första gången sedan Righ Livelihood-priset grundades 1980 som det går till en person med funktionsnedsättning. Drygt 100 personer från 51 länder var nominerade till priset.

– Det är jättestort och otroligt bra att Yetnebersh Nigussie har fått det här priset, säger MyRights generalsekreterare Tiina Nummi- Södergren.

2009 deltog Yetneberch Nigussie i ett projekt för kvinnor som Synskadades Riksförbund var med och stöttade i Etiopien.

– Hon lyckas fantastiskt väl i sitt arbete för att försvara flickors och kvinnors rätt till utbildning, säger Tiina Nummi-Södergren.

Länk till en presentation av Yetnebersh Nigussies insatser, engelsk text.

Övriga pristagare är MR-juristen Colin Gonsalves från Indien och journalisten Khadija Ismaylova från Azerbajdzjan. Den 1 december tar årets tre pristagare emot utmärkelsen vid en ceremoni i Stockholm. Prissumman är på 1 miljon kronor per pristagare. Årets hederspris gick till miljöjuristen Robert Bilott från Usa.