En man sitter på en bänk och ler, omgiven av många barn som
Hittills har 250 blinda barn bott på Manuels center och gått i skolan. Foto: Kim Naylor/World's Children's Prize.

Årets barnrättshjälte kämpar för blinda barn

Manuel Rodrigues har kämpat i 20 år med blinda barns rättigheter i Guinea-Bissau i västra Afrika. Nu hedras han med barnrättspriset 2017, eller Barnens Nobelpris, som det också kallas.

I Guinea-Bissau i västra Afrika har Manuel Rodrigues startat organisationen Agrice. De driver landets första skola som är anpassad för synskadade. Hittills har 250 blinda barn bott på Manuels center och gått i skolan. På centret får barnen ett hem, mat, kläder, trygghet och träning i att leva självständigare. De får tillgång till läkarvård och ögonoperationer. Organisationen hjälper också till att anpassa vanliga skolor runt om i landet för att kunna ta emot barn med funktionsnedsättningar och utbildar lärare i punktskrift. Målet är att barnen ska kunna flytta hem till sina familjer och byar igen efter träning och skolgång.


I skolan får barnen bland annat lära sig punktskrift. Foto: Kim Naylor/World’s Children‘s Prize.

Manuel Rodrigues organisation jobbar också med nå ut med information om barns rättigheter till allmänheten och makthavare. De informerar om hur man kan skydda sig mot de vanligaste ögonsjukdomarna och delar ut gratis medicin. Ett av målen är att landets regering ska skriva under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.


Rodrigues passar på att ta selfies med svenska skolelever. Foto: World’s Children‘s Prize.

Barnrättspriset (World's Children's Prize) delades ut den 26 april under en ceremoni på Gripsholms slott, utanför Stockholm. Juryn bestod av skolbarn från 15 länder och Manuel Rodrigues och de andra nominerade togs emot av många svenska skolelever. Rodrigues sade till SVT, som fanns på plats under ceremonin, att han tänker lägga prispengarna, 350 000 kronor, på att fortsätta hjälpa utsatta barn i hemlandet.


Drottning Silvia var med under ceremonin. Foto: World’s Children‘s Prize.

World's Children's Prize är världens största årliga rättighetsutbildning för barn. Programmet grundades i Sverige år 2000 och drivs av den ideella stiftelsen World's Children's Prize Foundation (WCPF). Sedan starten har 36 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit. Programmet avslutas med en världsomröstning, Global Vote, där miljoner barn utser mottagaren av World's Children's Prize, som ofta kallas Barnens Nobelpris.