Victoria Öjefors Quinn i mörk klänning och Kristina Ahlinder med pristavlan framför sig. Hon har en svartmönstrad klänning.
Vid Ljudboksgalan överlämnade SRF:s vice ordförande Victoria Öjefors Quinn Synskadades Stiftelses hederspris till Kristina Ahlinder.

Hederspris för rättvis ljudboksmoms

På Stora Ljudboksprisets gala i Stockholm den 6 mars gick Synskadades Stiftelses hederspris till Kristina Ahlinder, direktör för Svenska Förläggareföreningen.

Vinnaren Kristina Ahlinder prisas för sina insatser för att bokmomsen på ljudböcker skulle vara den samma som på tryckta böcker. För tio år sedan sänktes momsen på ljudböcker på CD från 25 till 6 procent. 

Ur juryns motivering:

Synskadades Stiftelses Hederspris går till en person som med framgång arbetat för att ge ljudboken möjlighet att etablera sig som en bokform med samma förutsättningar som den tryckta boken.
2007 gav enträget lobbyarbete utdelning och den fysiska ljudbokens moms sänktes från 25 procent till 6 procent.
En enorm skillnad för förlagen som producerar ljudböcker och för oss läsare som köper dem.
Arbetet med att ge alla böcker, oavsett format, samma villkor har fortsatt. I år ser det ut som att det arbetet kommer att bära frukt och även de digitala böckerna innefattas av den lägre momssatsen.

Lycka till med målgången!

Synskadades Stiftelse vill med Hederspriset lyfta fram personer, företag eller organisationer som genom sina insatser främjat ljudbokens utveckling.
Priset består av ett stipendium på 25 000 kr.

Tidigare vinnare av Hederspriset
2016
Lastbilschauffören Björn Svantesson för hans arbete med att bygga ett arbetsplatsbibliotek och inspirera kollegor att börja lyssna på ljudböcker.
2015
Skådespelaren Reine Brynolfson och förläggaren Eva Bonnier för att de med sitt arbete att göra James Joyce omfattande bok Ulysses tillgängliggjorde ett stycke litteraturhistoria.
2012
Storytels vd Jonas Tellander för sin målmedvetenhet och uthållighet när det gäller att få med ljudboken i den tekniska utvecklingen.