Victoria Öjefors Quinn har brunt axellångt hår och bär en vit tröja och blårandig halsduk.
Victoria Öjefors Quinn (första vice ordförande i Synskadades Riksförbunds styrelse) har anmält Västra Götalandsregionen till Diskrimineringsombudsmannen.

DO-anmälde krav på körkort: "Helt irrelevant och orättvist"

Skrivtolken Victoria Öjefors Quinn anmälde Västra Götalandsregionen till DO (Diskrimineringsombudsmannen) när de krävde att alla tolkar ska ha körkort. "Tråkigt att det här med körkort har satt käppar i hjulet", svarar verksamhetschefen.

Victoria Öjefors Quinn har tidigare jobbat som skrivtolk i Göteborg. Att skrivtolka innebär att tolka mellan talad och skriven svenska för personer med hörselnedsättning eller dövhet. Till exempel vid möten, kalas, föreläsningar eller läkarbesök.

Victoria jobbade på ett företag som gör uppdrag åt Västra Götalandsregionen. Men när regionen skulle göra en ny upphandling krävde de att alla tolkar skulle ha körkort. Victoria Öjefors Quinn har en synnedsättning och kan inte ta körkort. Hon tyckte att reglerna var diskriminerande och DO-anmälde alltså regionen.
– Hur man tar sig till och från uppdraget är inte alls relevant. Jag har kunnat tolka utan körkort och istället åkt kollektivt. Så körkortskravet är helt irrelevant och orättvist, säger hon.

Företaget hon jobbade på i Göteborg stöttade henne och tyckte också att upphandlingsreglerna var felaktiga, berättar hon. Nu bor Victoria på Gotland och där har det gått lättare att arbeta som skrivtolk.
– Här finns det nästan ingen kollektivtrafik, men jag får uppdrag ändå och vi löser det från fall till fall, säger hon.

DO får in många anmälningar om diskriminering, men de flesta läggs ned. Victorias fall har de däremot valt att gå vidare med.
–  Det är jätteviktigt rent principiellt. Inte bara i det här fallet för mig som skrivtolk, utan överhuvudtaget där det ställs krav på körkort för att få en anställning, säger Victoria.

Vad händer nu?
– Jag väntar fortfarande. DO kommenterar inte under själva hanteringen, så jag vet inte vartåt det barkar.

Vad är din förhoppning?
– Det finns två olika vägar när det gäller diskriminering: att båda parter når en förlikning eller att man driver det vidare. Jag hoppas att man driver det vidare eftersom det då skulle få mer uppmärksamhet. Och i det stora sammanhanget är det ett jätteproblem att man ställer körkortskrav för olika yrkesgrupper när det inte är relevant.

Lyssna på intervjun med Victoria Öjefors Quinn här

Mattias Johansson är verksamhetschef över Hörsel-, syn- och tolkverksamheten på Västra götalandsregionen. Han menar att körkortet är viktigt eftersom man i tolktjänsten behöver ta sig mellan olika platser.
– I och med att vi ska täcka in hela Västra götalandsregionens område, alltifrån Svenljunga upp till Gullspång, och att vi är en tolkverksamhet, så behöver man kunna förflytta sig och det gör man ofta med bil. Det gäller även om man har en timanställning, säger han.

Hur ser ni på att det här har anmälts till DO och att de har valt att gå vidare med fallet?
– Det är tråkigt för henne att det här med körkort har satt käppar i hjulet.

Hon menar att det är diskriminerande, just för den här tjänsten eftersom det inte är relevant. Vad tänker ni om det?
– Jag tänker att man som tolk behöver kunna förflytta sig snabbt ut i regionen. Vi har viss typ av beredskap, och då krävs det ofta bil.

Lyssna på intervjun med Mattias Johansson här