Maja Reichard efter Parasportgalan
Maja Reichard tog emot priset för årets bästa kvinnliga prestation vid Parasportgalan.

Maja Reichard är årets bästa kvinnliga parasportare

En gala för att uppmärksamma alla fantastiska prestationer som aktiva och ledare har gjort under året, så beskrivs den allra första Parasportgalan som gick av stapeln den 4 februari i Stockholm. Under en helkväll med middag, uppklädda människor och hög stämning delades ett antal priser ut till personer med funktionsnedsättning som gjort goda sportprestationer under året.

En egen gala för funktionsnedsatta sportutövare är inte helt okontroversiellt. En del personer anser att personer med funktionsnedsättning i stället borde få priser på till exempel Idrottsgalan. För Linnea Björndahl, projektledare på Parasport Sverige som arrangerar Parasportgalan är det självklart att galan behövs. – Precis som friidrotts- och fotbollsförbunden har sina egna galor behöver vi också det för att dela ut våra stipendier och priser, säger hon och tillägger att galan är viktig för att höja statusen på parasporten.

Simmaren Maja Reichard var nominerad både som årets förebild och årets bästa kvinnliga parasportare. Maja fick priset för bästa kvinnliga prestation efter att ha kammat hem fyra medaljer i EM och fyra i Paralympics i Rio. Hon stod själv för 40 procent av de svenska medaljerna i Paralympics. 

– Det känns jättebra, jag hoppades på ett pris men var inte säker, säger en glad Maja Reichard efter prisutdelningen. 

Årets förebild blev rubyspelaren Stefan Jansson,
– Stefan är en otroligt värdig vinnare och jag är stolt över att bara ha varit nominerad, säger Maja Reichard. 

Herrlandslaget i Goalball var nominerade i kategorin årets lag men deras prestationer räckte inte till ett pris i år, lagpriset gick i stället till bordtennisspelarna Emil Andersson och Linus Karlsson. 

Hör Radio SRF:s intervju med Maja efter prisutdelningen