Händer syns testa en användarpanel på en punktskrifsskrivare.
En användare testar panelen till en punktskriftsprinter.

”Mer flexibelt med nästa generations punktskriftsskrivare”

Index Braille visade i veckan den nya generationens punktskriftsskrivare i SRF-huset i Enskede. Det Luleåbaserade företaget är världsledande inom punktskrivarproduktion.

– Det är ett mycket smalt område, men väl så viktigt och intressant för oss som är beroende av punktskriften och nog behövs punktskrift på papper trots allt, säger Henrik Götesson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund.

Henrik Götessons rapporterar från demonstrationen
Oavsett om en person har en punktskriftsskrivare för hemmabruk eller en skrivare för professionell punktskriftsproduktion har de nya skrivarna:

  • Automatisk konvertering av filer till punktskrift direkt i skrivaren från de flesta format, till exempel Word, pdf, txt och html. För riktigt avancerade dokument kan ett speciellt konverteringsprogram krävas.
  • Trådlös nätverksuppkoppling gör det möjligt att skriva ut från mobilen, surfplattan eller datorn.
  • Det finns möjlighet att skriva ut via USB-sticka som användaren ansluter till skrivaren.
  • Det går att skriva ut via valfri webbläsare.
  • Till skillnad från tidigare printrar behöver användaren inte ha något speciellt program installerat i sin dator.
  • Det går att skriva ut oavsett vilket operativsystem nyttjaren använder, exempelvis Windows, MacOS, Linux, IOS och Android.

Generellt kan man säga att pappersmatningen borde utvecklas. Det stora problemet med punktskrivare är att det lätt blir papperstrassel.

Mejla Henrik Götesson.