Maja Reichard blir intervjuad av journalister. Hennes hår är blött.
Foto: Svenska Parasportförbundet.

Reichard kan bli årets kvinnliga idrottare

På Idrottsgalan 2017, som äger rum på måndag, ska de bästa svenska idrottarna utses. Synskadade simmaren Maja Reichard är nominerad i kategorin årets kvinnliga idrottare.

Hur känns det att bli nominerad till årets kvinnliga idrottare?
– Det känns väldigt roligt att vara nominerad till årets kvinnliga idrottare, speciellt eftersom det var många fantastiska prestationer som gjordes av kvinnliga idrottare 2016. Att få vara en av de fyra som är med i Globen och har chans att få priset är hedrande.

Vad har du för förväntningar på galan?
– Dels att träffa kompisar ifrån olika idrotter, men också att ha en riktigt rolig och social kväll. Jag tror jag kommer få återuppleva häftiga prestationer, både mina egna och andras.

Vad hade det betytt för dig att ta hem priset?
– Jag kan inte sätta ord på det. Jag tror jag skulle stå med tårar i ögonen och knappt få fram ett ord. För mig skulle det betyda oerhört mycket att vinna. Det skulle också betyda mycket om barn med synskador skulle få upp ögonen för idrott och det fantastiska som idrotten kan göra, både socialt och fysiskt, för en människa.

Hur tycker du att idrottsåret 2016 var?
– 2016 var ett år då pressen från idrotten släppte för mig. Jag hade ett EM i maj som gick fantastiskt bra, med både världsrekord på 50 fritt och 2 guldmedaljer. Jag simmade Paralympics och kom hem med fler medaljer än jag kunnat drömma om. Även om jag inte lyckades försvara mitt guld på 100 m bröst från London 2012 så visade jag för mig själv att jag var tillräckligt stark mentalt och kunde komma tillbaka och prestera på loppet efter. Så prestationerna måste jag ändå säga att jag är nöjd med. Det har varit ett väldigt lärorikt år.