En person med vit käpp står vid en trottoarkant. På marken ligger gula höstlöv.

Vita Käppens dag i medierna

Vita Käppens dag den 15 oktober gav avtryck i medierna från norr till söder. Med aktiviteter som tillgänglighetspromenader, mörkervandringar och test av göteborgsappen Anmäl hindren.

På Dagens Samhälle Debatt skriver Håkan Thomsson om hur alla kan bidra till att öka säkerheten i trafiken för personer med synnedsättning.
Länk till Dagens Samhälle Debatt den 15 oktober.

"Vita käppens dag rör både synskadade och seende"
Harry Jansson i Åmål berättar på 30 sekunder om värden av vita käppen:
– Käppen är viktig för både mig och omgivningen. Den talar om att jag ser inte dig men jag hoppas att du ser mig, säger Harry Jansson till P4 Väst.
Länk inslaget i P4 Väst.

”Vi är inte ute efter några förbud, men önskar att samtliga trafikanter tar sitt ansvar ute i trafikmiljön, så att den blir både säker och trivsam att vistas i, även för oss som har nedsatt eller helt saknar synförmåga.”

Det skriver styrelsen för SRF Gävle och ordföranden Sören Norman i Gefle Dagblad.
Länk till debattartikeln i GD den 13 oktober.

Även i Arbetarbladet i samma stad syns Synskadades Riksförbund i en debattartikel signerad av Sören Norman.
"Den vita käppen kräver respekt"
Länk till Arbetarbladet.

Synskadades Riksförbund Luleå bjöd in politiker, allmänhet och personal till ett öppet hus med en hinderbana.
Länk till NSD
– Folk är generellt väldigt hjälpsamma. Ser du någon med vit käpp som verkar osäker, fråga om du kan hjälpa till. Fortsätt prata och väsnas lite när vi passerar, för man blir livrädd om nån plötsligt harklar sig och man bara är några centimeter ifrån säger Synskadades Riksförbund Skånes ordförande Maria Thorstensson till Kristianstadsbladet.
Länk till Kristianstadsbladet.

Vardagen ännu fylld av hinder för synskadade rapporter Nerikes Allehanda från Lindesberg.
Synskadades Riksförbund Bergslagen inventerade tillgängligheten på Kungsgatan i Lindesberg som inte verkar ha gått framåt trots den nya lagen om att otillgänglighet är en form av diskriminering.
– Ofta behövs inte så dyrbara åtgärder. Det kan räcka med att man gör ordentliga vitmarkeringar så att trappstegen syns bättre, säger Margaret Lennartsdotter.
Länk till artikeln i NA (print)

I Nerikes Allehanda med rubriken Vita käppens dag tydliggör synskadades behov puffades det inför Vita Käppens dag för Synskadades Riksförbund Bergslagens granskning i Lindesberg.
Länk till NA.

– Jag hoppas att andra Uppsalabor förstår vilka problem vi har när det gäller trafikfrågor och att det är en väldigt viktig sak för oss att det ordnar sig, säger Lars Nord till P4 Uppland.
Synskadades Riksförbund Uppsala län var ute lappade otillgängligheten i Uppsalatrafiken.

Länk till P4 Uppland.

Felparkerade cyklar lappades med Synskadades Riksförbunds gulsvarta parkeringspåminnelse med tips om hur respekteten för synskadade kan säkras.
– Jag blev uppmärksammad på att det finns människor som inte har lika bra syn som jag har eller som inte ser alls och att jag ställer cykeln i vägen. Man tänker inte på det utan man tar för givet att saker och ting är som man själv uppfattar sitt eget liv. Jag kommer att informera vidare när jag ser andra ställa sina cyklar i vägen, sa Ammod Ashkar.
Han tackade Synskadades Riksförbund Uppsala läns medlemmar för att hans cykel blev lappad.
Andra hinder som snövallar, gatupratare, skyltar och marschaller berättar ordföranden i Synskadades Riksförbund Uppsala län Gunilla Thomsson om i SVT/ Uppsala.

Länk till SVT Nyheter (text)
Länk till SVT Nyheter (rörlig bild).

I Upsala Nya tidning läser vi vidare om uppsaladistriktets lappningsaktion

– Allmänheten är väldigt hjälpsam. Det är många människor som vill hjälpa till, säger Ann-Kristin Andersson medlem i Synskadades Riksförbund Uppsala. 
Länk till UNT.

Synskadades Riksförbund Göteborg var ute på en tillgänglighetspromenad i centrala staden och anmälde fel och brister i appen ”Anmäl hindren”. Under vandringen fick Denise Cresso sin vita käpp söndertrampad. Appen som kom i mars har flera av medlemmarna använt sig av och vissa tillfrågade tycker den varit till användning.
Länk till SVT Väst (text)

Länk till SVT Västnytt (2:35 in i nyheterna) 

Länk till P4 Väst den 15 oktober cirka 1,5 minut in i nyheterna.