Tre personer vid ett mötesbord. Två har blickarna riktade emot den tredje.
SRF:s andra vice ordförande Maria Thorstensson, Olle Florell företaget Nokas och Jenny Danielsson, Bankomat AB var några av deltagarna när SRF mötte bankomatbranschen.

Blippa i bankomaten

I höst går det att blippa sitt kort över en läsare på vissa automater istället för att sticka in kortet. Det var en av nyheterna när Synskadades Riksförbund den 30 maj mötte branschen som står bakom uttags- och insättningsautomater.

Till hösten kommer det att gå att hålla, blippa, sitt kort över en läsare på vissa automater istället för att stoppa in sitt betalkort.
– Att blippa blir ett komplement som kan underlätta för en del. Många butiker erbjuder detta för betalningar. För mindre belopp behövs då inte någon kod, säger Synskadades Riksförbunds intressepolitiska handläggare i konsumentfrågor Henrik Götesson.

Användaren slår in koden som vanligt. När man trycker på talknappen som sitter till höger om klar-knappen får man reda på om det går att blippa kortet. Det kommer alltid att gå att sätta in kortet i en kortläsare.

Bättre ljud

Vissa automater har hörlursuttag. Då kan kunden använda sin hörlurar till telefonen eller till Daisyspelaren om de har en sladd. När hörlurar används läses även en del känslig information upp som inte läses om högtalaren används. Till exempel vilket belopp som tas ut. 

Nu ska problemet med att justera volymen på talet vara löst för företaget Bankomats automater.

Bland annat för att skapa trygghet flyttar många automater in i köpcenter där det är mer folk i rörelse. 

– Bankomatföretagen har lovat att undersöka om tiden man har på sig att slå in en kod eller belopp skulle kunna förlängas för vissa användare, säger Henrik Götesson. 

Hur tycker du att det fungerar i dag? 

Mejla gärna Henrik Götesson