Ulrika Norelius centervik bär mörka glasögon, har uppsatt hår samt halsband. Hon är klädd i en rutig klänning med vit tröja under. I bakgrunden syns en tegelvägg.
Ulrika Norelius Centervik

Diskrimineringsärende vidare till hovrätten

I september dömdes Försäkringskassan för diskriminering i tingsrätten efter att föräldern Ulrika Norelius Centervik inte kunnat ansöka om föräldrapenning på myndighetens webbplats under 2015 och 2016.

I stämningsansökan som Diskrimineringsombudsmannen lämnade till Tingsrätten yrkade man på att Ulrika Norlius Centervik skulle få 60 000 kronor i diskrimineringsersättning. 

DO, Diskrimineringsombudsmannen anser att staten har missgynnat Ulrika Norelius Centervik. Försäkringskassan försatte henne i en situation där hon inte hade samma möjligheter som andra att ansöka om föräldrapenning.  

Tingrätten gick delvis på DO:s linje och dömde Försäkringskassan att betala 20 000 kronor i ersättning till Ulrika Norelius Centervik.

Både Diskrimineringsombudsmannen och Försäkringskassan har överklagat domen till hovrätten som nu har beviljat prövningstillstånd. 

Läs också: Försärkingskassan diskriminerade synskadad