Ett bord med valmaterial från Socialdemokraterna och en röd blomma.
Ytterst få valstugor erbjuder personer med synnedsättning tillgängligt valmaterial. Det visar Synskadades Riksförbunds valstugeundersökning 2018.

Ingen läsbar valinformation för synskadade

Hela 96 procent av partiernas valstugor saknar material som är tillgängligt för synskadade. Det visar en valstugeundersökning som Synskadades Riksförbund har genomfört i 301 valstugor runt om i landet.

– För att få reda på vad partierna vill göra lokalt i hemkommunen är informationen i valstugorna extra viktig. Med tanke på det är resultatet skrämmande dåligt, säger Neven Milivojevic intressepolitisk chef på Synskadades Riksförbund. 

Synskadades Riksförbunds medlemmar har genomfört undersökningen på 48 orter i landet. Partierna har fått svara på om de i valstugan har material i något av följande format:

• upptryckt i stor stil

• intalat som ljudfil/på CD

• på punktskrift 

I många valstugor hänvisade valarbetarna till sitt partis hemsidor.

– Problemet är att många synskadade inte har tillgång till internet. Dessutom har partiernas hemsidor många brister vad gäller tillgängligheten. Detta är ett demokratiskt problem, säger Neven Milivojevic.

Ljus i mörkret

En valstuga i landet sticker ut positivt i enkäten. På Gustav Adolfs torg i Göteborg hade Feministiskt Initiativ (FI) material i samtliga tre tillgängliga format.

– De förtjänar beröm. Om FI som inte har de partibidrag riksdagspartierna får fixar informationen, då kan de större partierna också göra det, säger Neven Milivojevic.

Synskadade missgynnas på flera sätt i samband med valet. Den som är gravt synskadad eller blind har ingen möjlighet att personrösta med bevarad valhemlighet. Att få tillgång till ledsagare för att kunna ta sig till vallokalen på valdagen är heller ingen självklarhet.

Orter och partier med någon form av tillgänglig information

Bålsta 1 stuga: SD material i stor stil och intalat

Eslöv 1 stuga: V material intalat

Gävle 1 stuga: L partiprogram på punktskrift.

Göteborg Kungsportsplatsen 1 stuga:  KD material i stor stil.

Gustav Adolfs torg 1 stuga: FI samtliga tre formaten.

Motala 1 stuga: M tryckt material i stor stil

Piteå 2 stugor: C tryckt material i stor stil, L tryckt i stor stil.

Växjö 1 stuga:  C valplattformen i punktskrift.

Visby Östercentrum 2 stugor: V tryckt material i stor stil, FI tryckt i stor stil.

Östersund 1 Stuga: V, material på punktskrift och intalad ljufil/CD

Tillvägagångssätt

Medlemmar i Synskadades Riksförbund har genomfört undersökningen i 301 valstugor på 48 platser i landet under perioden 15 augusti - 2 september.  

Den fråga som ställdes i enkäten var:

Har ni här i valstugan material i en form som synskadade kan ta del av?

Länk till resultaten i  XLS-format.