En person läser punktskrift vid ett bord.
Punktskrift läser taktilt med fingertopparna.

FN:s punktskriftsdag

Den internationella punktskriftsdagen den 4 januari blir från och med 2019 FN:s officiella punktskriftsdag. Det beslutade FN:s generalförsamling i New York den 17 december.

FN vill i och med utnämnandet av punktskriftdagen till en FN-dag öka medvetenheten om vikten av punktskrift för personer med synnedsättning. 
Glada hejarop kommer idag från synskadeorganisationer världen över. 

– Detta är fantastiskt speciellt eftersom braille är hjälpmedlet för blindas läskunnighet. Kompetens är grunden för utbildning och grunden för fullständig integration av sysselsättning, säger världsblindorganisationens ordförande doktor Fred Schroeder på en video från FN:s högkvarter i New York.

Länk till doktor Schroeders video. 

– FN ger en julklapp en vecka i förväg när de idag beslutade att punktskriften ska få en egen världsdag, skriver Norges Blindeforbund på Instagram. 

– Grattis World Blind Unionen för att ha lyckats med att få dagen till en FN-dag, skriver den europeiska blindunionen på Twitter. 

Den 4 januari 1809 föddes punktskriftens uppfinnare Louis Braille i byn Coupvray utanför Paris. Punktskriften är en kännbar, taktil, skrift som man läser av med fingrarna.

Länk till en bakgrund om punktskriftens uppfinnare Louis Braille.