En kvinna läser punktskrift. Två händer, med rosa och lila nagellack rör sig över en punktskriftsbok. Bilden är tagen framifrån.
Punktskrift är så mycket mer än text i en bok.

Punktskriftshelg med mersmak

Punktskriftens mångsidighet fick deltagarna testa under Synskadades Riksförbund punktskriftshelg på Almåsa havshotell i början av december.

– Jag tyckte punktskriften verkade lite förlegad. Nu inser jag att den som kan hantera den är en vinnare, säger östersundsbon Per Nord när webbredaktionen ringde upp några av deltagarna ett par veckor efter kurshelgen.

Per Nord och Mikael Persson från Östersund studerar en punktskriftscell. 

Punktskriftshelgen på Almåsa lockade 25 deltagare från hela landet. För flera av dem var kursen en första kontakt med gravt synskadades och blindas eget skriftspråk.

Trots att göteborgaren Abiya Touma varit punktskriftsläsare sedan barnsben lärde hon sig nya saker. Vardagstips för att särskilja alla kontokort i plånboken och hur punktmarkera hemma var något hon testade under helgen.

– Att det går att använda punktskrift på en smart telefon och även att använda noter i punktskrift var nytt för mig, säger Abiya Touma.

Analogt och digitalt

Synskadades Riksförbunds plan för helgen var att visa punktskrift i alla dess former. Hur punktskriften läses analogt i till exempel en bok eller tidning och digitalt på en punktskriftsdisplay var på programmet. Samt taktila spel och musiknoter i braille. Information varvades med workshops.

Gotlänningen Susanna Engström är nybörjare och kan bokstäverna fram till och med l.

– Det är lite som att träna ett hemligt språk, säger Susanna Engström.

Tips som Susanna Engström tänker testa är att markera olika knappar i punktskrift när hon till exempel ska bo på hotell. Hon går gärna en kurs i Synskadades Riksförbund Gotlands regi till hösten om det går att ordna en sådan.

Lucy Jonsson och Desideria Jungelin från Unga med synnedsättning visade taktila spel och kort under punktskriftshelgen.

Stötesten som vuxensynskadad

En stötesten för den som förlorar synen i vuxen ålder är att så länge personen har lite synrester känns punktskriften avlägsen.

– Målet behöver inte alltid vara att kunna läsa böcker. Det kan handla om att förbereda sig genom att märka upp saker och använda kortare anteckningar, säger kursansvariga Lena Nisula Wester på Synskadades Riksförbund.

En som har blivit påhejad av sina blinda vänner är Per Nord. Han har funderat på punktskriften länge.
– Ännu har jag inte knäckt koden. Allt känns på samma sätt, säger han.
Nu återstår övning för att knäcka koden och helgen på Almåsa gav Per Nord mersmak. Efter helgen anmälde han sig till en av Synskadades Riksförbunds nybörjarkurser.
– Jag måste ta det här vidare för jag vinner definitivt på att lära mig det, säger han.

Selma Fehler blir visad skrivdon som reglett och en punktskriftsmaskin av John Sundholm.

Gotlänningen Gunnel Jonsson tror att kursen kommer att ge henne en knuff att träna på egen hand. På 1980-talet gick hon en rehabkurs där braille ingick. Men då såg hon lite mer så punktskriften blev lagd åt sidan.

– Nu ser jag så dåligt så jag behöver ha den som förstärkning, säger Gunnel Jonsson.

Ett par veckor efter punkthelgen har intresset för Synskadades Riksförbund punktskriftskurser accelererat.

– Gensvaret efter kursen var väldigt positivt, säger Lena Nisula Wester på Synskadades Riksförbund.

Länk till SRF:s punktskriftskurser.