En el-sparkcykel blir lappad med en gul parkeringspåminnelse
Parkeringspåminnelse. Under onsdagen förseddes många felparkerade el-sparkcyklar på Södermalm i Stockholm med gula lappar från SRF.

Felparkerade el-sparkcyklar lappades

Felparkerade el-sparkcyklar leder till stora problem för synskadade, eftersom de utgör en snubbelrisk. För att visa på problemet genomförde Synskadades Riksförbund under onsdagen en aktion på och runt Medborgarplatsen i Stockholm.

Den 14 augusti genomförde Synskadades Riksförbund en aktion på Medborgarplatsen i Stockholm för att berätta hur allmänheten kan underlätta vardagen för personer med synnedsättning. Genom att lappa felaktigt placerade el-sparkcyklar med en gul parkeringspåminnelse hoppas SRF öka medvetenheten hos allmänheten om vikten av att parkera sin elskoter på ett säkert sätt.

– Var du ställer ifrån dig din elskoter är kanske inte en så stor sak för dig. Men för synskadade är oväntade hinder en olycksfallsrisk, säger Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund. 


Sirkka Husso intervjuas av SVT:s finskspråkiga nyhetsprogram Uutiset

Ett 20-tal personer deltog i aktionen och under eftermiddagen kunde man finna de gula parkeringspåminnelserna på el-sparkcyklar på en stor del av Södermalms gator. Aktionen intresserade också flera medier. Förutom SRF:s egna medier fanns även taltidningar och flera riksmedia på plats. Aktionen har också gett upphov till artiklar bland annat i Mitt I och StockholmDirekt. TT har också uppmärksammat frågan i en artikel som publicerats i flertalet medier. 

Synskadade i protestaktion mot el-sparkcyklar på Medborgarplatsen (extern länk)