Jonas Tellander överräcker diplomen till Jan Holmegard och Christina Andersson i sällskap av konferencier Tara Moshizi. På väggen är svartvita bilder på pristagarna från förr.
Storytels vd Jonas Tellander överräcker diplomen till Jan Holmegard och Christina Andersson i sällskap av ljudbokgalans konferencier Tara Moshizi.

Ljudbokspionjärer får hederspris

På Storytel Awards den 4 april i Stockholm tog Christina Andersson och Jan Holmegard emot Synskadades stiftelse hederspris.

De hedrades för sina insatser i ljudboksbranschens barndom. Jan Holmegard, tidigare vd på Synskadades Riksförbunds bolagsgrupp Iris, och vd:n för SRF Kassettbok Christina Andersson startade landets första ljudboksförlag 1986. 

Prismotivering

"Hederspriset går till Christina Anderson och Jan Holmegard för att de drog igång ljudboksverksamheten i Sverige i ett av synskaderörelsens bolag Kassettbok AB, och utvecklade både produkten och marknaden. De startade det första ljudboksförlaget 1986 och dessutom en egen marknad för alla som älskade att lyssna på berättelser, en kassettbokklubb. Genom sitt initiativ och sin uthållighet la de grunden till Lyssnarklubben och den framgångssaga ljudboken är i dag."

Lagens långa näsa av Hans Alfredson från 1986 var den första kassettboken som gavs ut. 

Vid prisceremonin i Gamla Riksarkivet berättade pristagarna om när framgångarna började för kassettbokklubben. 

Länk till Radio SRF:s rapportering från ljudboksgalan.