David Eberhard Foto: Jan Röhlander
David Eberhard. Foto: Jan Röhlander

MTM stoppar bok efter inläsarkommentarer

Talboksversionen av David Eberhards bok Det stora könsexperimentet har tagits bort från Myndigheten för tillgängliga mediers, MTM, tjänst Legimus. Anledningen är att det har uppdagats att bokens inläsare på flera ställen i boken lagt in egna kommentarer där han är kritisk till författarens tolkningar av vad postmodernism är.

”Jag tycker att författaren har misstolkat postmodernismen rätt rejält. […] Det är dessutom fel att kalla det för en rörelse. Det är en paraplyterm för olika ismer.” Så säger inläsaren bland annat i en inläsarkommentar i boken.

På MTM tar man kraftigt avstånd från händelsen.

– I avtalet med våra underleverantörer står det tydligt att inläsarkommentarer endast får användas för att till exempel beskriva bilder eller för att rätta uppenbara tryckfel, säger Anne Stigell, senior rådgivare på MTM.

Vad händer hos MTM när en sådan här situation uppstår?
– Egentligen är det bara en reklamation för att den inte motsvarar de krav som ställs i avtalen.

Inläsaren som lagt till egna kommentarer i boken har läst in närmare 650 böcker som idag finns tillgängliga i Legimus. Därför kommer MTM nu tillsammans med underleverantören där inläsaren är anställd att göra en utredning om det kan vara så att det finns felaktiga kommentarer i andra böcker.
– Vi kommer också undersöka hur vi på ett bättre sätt kan kontrollera att våra riktlinjer efterföljs, säger Anne Stigell.

Hur kan man som låntagare vara säker på att de böcker som finns i Legimus är korrekt inlästa?
– Vi har cirka 125 000 talböcker på 60 språk i Legimus och vi har bara haft ett liknande fall tidigare. Man ska kunna känna sig säker på att talböckerna följer den tryckta förlagan, lovar Anne Stigell.

För Dagens Nyheter medger inläsaren av boken att han gjort fel. Han skyller på en kombination av en ”dålig arbetsdag” och sina specialkunskaper i ämnet postmodernism.
– Jag blir provocerad ibland av lättsamma vulgärtolkningar av det ämnet. Men det var helt fel av mig att läsa in dessa kommentarer, säger han till DN.

Underleverantören där inläsaren är anställd säger till Radio SRF att man varit i kontakt med MTM och inväntar deras beslut om boken ska produceras om eller bara rättas. På frågan om inläsarens framtid hos bolaget så svarar man att det är upp till MTM att besluta då det är de som godkänner och återtar godkännande av inläsarna.

Enligt Anne Stigell på MTM kommer talboken att göras om med en ny inläsare och publiceras i Legimus så snart som möjligt.