Johan Hultberg sitter på marken och tittar upp på Annika Östling som sitter i en stol.  Han har blå kavaj och ljusa chinos. Annika Östling har röd vindjacka, svarta byxor och blommig blus med svart botten.
Johan Hultberg från Moderaterna samtalade med Annika Östling om ledarhundsverksamheten.

Moderat undran om ledarhundsflytt

– Ska vi börja med ledarhundsfrågan, sa förbundsstyrelseledamoten i Synskadades Riksförbund Annika Östling under ett samtal i Almedalen med moderata riksdagsledamöter.

Att regeringen vill flytta ledarhundsverksamheten från Synskadades Riksförbund till Myndigheten för delaktighet är ett förslag som Synskadades Riksförbund sedan länge kraftigt vänder sig emot. 

– Men varför har regeringen lagt förslaget om att flytta verksamheten överhuvudtaget, sa ledamoten i socialutskottet Johan Hultberg. 

Annika Östling försökte svara på hans fråga. Hon tog upp faktorer som den ansträngda budgeten, att många hundar går i pension och den viktiga matchningsprocessen. 

Johan Hultberg och hans partikamrater Camilla Waltersson Grönvall och Ulrika Jörgensen, som också deltog, höll med Synskadades Riksförbund om att alla är individer, såväl hundar som människor, och att matchning därför är rimligt. 

Bakgrunden till att regeringen vill ta bort ledarhundsverksamheten från Synskadades Riksförbund antas vara en allmän uppfattning om att myndighetsutövning ska utövas av en statlig myndighet.
En annan faktor som kan spela roll, tror Synskadades Riksförbunds intressepolitiska handläggare Lennart Karlsson, är att Myndigheten för delaktighet redan ansvarar för landets assistanshundar.

– Men varför laga något som inte är trasigt, sa Lennart Karlsson.